Temat: Makaron ugotowany i nieugotowany a kalorie

Witam. Jak to z tym jest ?

Na pierwszym linku jest makaron nieugotowany na 100g 351 kcal i 63,8 g węglowodanów:

http://www.ilewazy.pl/szklanka-makaronu-pelnoziarnistego-z-5-zboz

Na drugim, ugotowany , ale więcej gram 125g a mniej kalorii 204 kcal.. no i węglowodanów zaledwie 37,1 g:

http://www.ilewazy.pl/szklanka-ugotowanego-makaronu-pelnoziarnistego-z-5-zboz

Jak to się dzieje, czy makaron, kasze lub ryż "tracą" te kalorie a zwiększają objętość podczas gotowania ?

 

Wiem, że makaron podczas gotowania pochłania wodę, przez co jest większy... Pytam o kalorie.. o to głównie mi chodzi..

 

pod wpływem wody pulchną?

A pomyśl - dlaczego makaron, ryż, kasze gotuje się w wodzie? :) Bo pod wpływem temperatury pochłaniają ją i znacznie zwiększają swoją objętość. Średnio to jest 100g suchej masy = 250 g po ugotowaniu.

Suchy makaron ma powiedzmy 100% makaronu, czyli np. 400 kcal/100g. Potem gotujesz, on pochłania wodę i po ugotowaniu jedynie 100g z tego 250 g, które wyszło to makaron - czyli tutaj mamy stosunek 400 kcal/250g. 

Ty tak na serio pytasz??
Przeciez to oczywista oczywistość,że podczas gotowania makaron pochłania wode przez co staje się cięższy.


Nic tutaj nie traci kcal,kcal zostają takie same tylko objętość sie zwieksza.
Tak samo jak wycisniesz sok z cytryny do szklanki bedzie on miał np 20kcal,dolejesz pół litra wody i kcal nadal tyle samo tylko wieksza objętość.

Pasek wagi
100g surowego to ok. 300g ugotowanego
40g surowego to ok. 125g ugotowanego
czego tu nie rozumieć??? makaron powiększa swoją wagę po ugotowaniu około 3x..
Pasek wagi

Lizze85 napisał(a):

100g surowego to ok. 300g ugotowanego40g surowego to ok. 125g ugotowanegoczego tu nie rozumieć??? makaron powiększa swoją wagę po ugotowaniu około 3x..

 

Pytałam o kalorie, ale ok.. dzięki ;]

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.