- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
21 marca 2013, 13:04
Witam. Jak to z tym jest ?
Na pierwszym linku jest makaron nieugotowany na 100g 351 kcal i 63,8 g węglowodanów:
http://www.ilewazy.pl/szklanka-makaronu-pelnoziarnistego-z-5-zboz
Na drugim, ugotowany , ale więcej gram 125g a mniej kalorii 204 kcal.. no i węglowodanów zaledwie 37,1 g:
http://www.ilewazy.pl/szklanka-ugotowanego-makaronu-pelnoziarnistego-z-5-zboz
Jak to się dzieje, czy makaron, kasze lub ryż "tracą" te kalorie a zwiększają objętość podczas gotowania ?
Wiem, że makaron podczas gotowania pochłania wodę, przez co jest większy... Pytam o kalorie.. o to głównie mi chodzi..
Edytowany przez Kalinka94 21 marca 2013, 13:23
21 marca 2013, 13:06
21 marca 2013, 13:06
A pomyśl - dlaczego makaron, ryż, kasze gotuje się w wodzie? :) Bo pod wpływem temperatury pochłaniają ją i znacznie zwiększają swoją objętość. Średnio to jest 100g suchej masy = 250 g po ugotowaniu.
Suchy makaron ma powiedzmy 100% makaronu, czyli np. 400 kcal/100g. Potem gotujesz, on pochłania wodę i po ugotowaniu jedynie 100g z tego 250 g, które wyszło to makaron - czyli tutaj mamy stosunek 400 kcal/250g.
21 marca 2013, 13:19
Edytowany przez .Maff. 21 marca 2013, 13:20
21 marca 2013, 13:27
21 marca 2013, 13:35
100g surowego to ok. 300g ugotowanego40g surowego to ok. 125g ugotowanegoczego tu nie rozumieć??? makaron powiększa swoją wagę po ugotowaniu około 3x..
Pytałam o kalorie, ale ok.. dzięki ;]