Temat: Kostka z mintaja

Czy uważacie, że kostka z mintaja ( ta z Biedronki dokładniej :P) jest w miarę ok czy raczej syf?
Zwykle kupuje makrelę, czasami łososia- jadłabym go codziennie najchętniej, no ale cena jak dla studentki taka sobie :)
Dzis kupiłam mintaja, w smaku jest ok no ale tak się zastanawiam, czy to nie aby "kolega" podobny do pangi?


jasne, jak panga
wg mnie, to mimo wszystko lepsza rybka, niż panga
choc powstała z niższej jakości mintaja, to jednak z mintaja.. anie z tego czegoś co nazywają pangą

w biedronce są też filety z mintaja i morszczuka- nie lepiej to?
Pasek wagi
jeśli pochodzi z chin to jest z hodowli więc w zasadzie to to samo co panga. 

ollah napisał(a):

jeśli pochodzi z chin to jest z hodowli więc w zasadzie to to samo co panga. 

taaaa.. patrzmy realnie, teraz z hodowli jest większośc ryb, np tak popularne nie tylko wśrod bywalców vitalii łososie, tzn nie wszystkie rzecz jasna, a duża ich część
Pasek wagi
Jeśli chodzi o pochodzenie to na opakowaniu napisali, że jest zrobiona z mintaka złowionego w oceanie spokojnym, a ile w tym prwdy to nie wiem :P
Następnym razem kupie tez fileta na próbę :)
Ja tam ją bardzo lubię, wspaniała na kolację :) no i tylko 5% glazury, więc po obróbce termicznej nie zmniejsza za bardzo swoich rozmiarów :)
Trochę poszperałam i ogólnie mintaj wydaje się być całkiem spoko, nawet pomijając fakt, że jest w kostce czyli teoretycznie przetworzony ale tak naprawdę w tej, którą kupiłam były raczej spore kawałki rybki a nie jakaś przemielona paćka :)

http://www.rybynapolskimrynku.pl/2010/10/substancje-niepozadane-w-rybach-morskich-i-hodowlanych/

3. Ryby oceaniczne – import z Chin (mintaj, sola)

Zawartości metali toksycznych w mintaju i soli importowanych z Chin są niewielkie w stosunku do maksymalnych wartości dopuszczalnych i PTWI. Jednakże zawartość rtęci w soli (47,9 µg/kg) kształtuje się na tym samym poziomie jak w rybach bałtyckich i pstrągu hodowlanym w Polsce. Mintaj i sola charakteryzują się najniższymi pozostałościami dioksyn spośród wszystkich badanych ryb. Niskie, nie zagrażające zdrowiu są także poziomy pozostałych trwałych zanieczyszczeń organicznych. W tkance mięśniowej soli stwierdzono nieznaczną nie zagrażającą zdrowiu pozostałość związków cynoorganicznych. Tak więc ryby importowane z Chin (mintaj i sola) ze względu na zawartość substancji niepożądanych nie stanowią zagrożeń zdrowotnych dla konsumenta.


Lepsza niż panga.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.