Temat: Skrobia a mąka kukurydziana

Szukając dietetycznych naleśników w bardzo wielu przepisach spotykałam się ze skrobią kukurydzianą. Czy, skoro jej nie mam i nigdzie dostać nie mogę, mam do ciasta dać mąkę kukurydzianą, czy lepiej skrobię ziemniaczaną? W tych samych proporcjach? Od razu zaznaczam, że nie jestem na żadnym Dukanie.. :)
w biedronce mozna dostac :) niestety inaczej nie moge Ci pomoc
Pasek wagi

Matyliano napisał(a):

w biedronce mozna dostac :) niestety inaczej nie moge Ci pomoc


No właśnie dziś 2 km na nogach pokonałam, żeby dostać się do Biedrony po tę skrobię, i nie było! :D bo to w dziale z mąką szukać, racja?
Ja używam mąki zamiast skrobi i większych wyrzutów sumienia nie mam. Możesz też zamówić skrobię z allegro 
Skrobia kukurydziana to nie mąka kukurydziana i nie dostaniesz jej nawet w większych marketach (głównie sklepy z żywnościa eko). Jedyny zasęepnik to właśnie mąka ziemniaczana (skrobia).

Sihir napisał(a):

Matyliano napisał(a):

w biedronce mozna dostac :) niestety inaczej nie moge Ci pomoc
No właśnie dziś 2 km na nogach pokonałam, żeby dostać się do Biedrony po tę skrobię, i nie było! :D bo to w dziale z mąką szukać, racja?

no dokaldnie. dziwne. moze biedna biedronka,ze tak powiem. ja bylam w szoku jak zobaczylam w mojej malomiasteczkowej i odrazu kupilam 3 ;) 4 dni temu kupowalam
Pasek wagi
Dobra, zrobiłam te naleśniki z mąką kukurydzianą zamiast skrobi kukurydzianej i wydaje mi się, że wyszło nieźle :)



trochę płaskie, ale to dlatego, że mało ciasta :)
Dzięki za odpowiedzi!
Skrobia a mąka to co innego. Skrobia jest zalecana w dukanie.
Teraz już bardzo często jest spotykana w większych sklepach.
Maka kukurydziana to nie skrobia i nie nadaje się do jej zastąpienia (zyskujesz inna konsystencje ciasta).

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.