5 marca 2013, 16:37
Szukając dietetycznych naleśników w bardzo wielu przepisach spotykałam się ze skrobią kukurydzianą. Czy, skoro jej nie mam i nigdzie dostać nie mogę, mam do ciasta dać mąkę kukurydzianą, czy lepiej skrobię ziemniaczaną? W tych samych proporcjach? Od razu zaznaczam, że nie jestem na żadnym Dukanie.. :)
- Dołączył: 2011-09-08
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 27068
5 marca 2013, 16:39
w biedronce mozna dostac :) niestety inaczej nie moge Ci pomoc
5 marca 2013, 16:42
Matyliano napisał(a):
w biedronce mozna dostac :) niestety inaczej nie moge Ci pomoc
No właśnie dziś 2 km na nogach pokonałam, żeby dostać się do Biedrony po tę skrobię, i nie było! :D bo to w dziale z mąką szukać, racja?
5 marca 2013, 16:47
Ja używam mąki zamiast skrobi i większych wyrzutów sumienia nie mam. Możesz też zamówić skrobię z allegro
- Dołączył: 2011-01-14
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 2047
5 marca 2013, 16:50
Skrobia kukurydziana to nie mąka kukurydziana i nie dostaniesz jej nawet w większych marketach (głównie sklepy z żywnościa eko). Jedyny zasęepnik to właśnie mąka ziemniaczana (skrobia).
- Dołączył: 2011-09-08
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 27068
5 marca 2013, 17:20
Sihir napisał(a):
Matyliano napisał(a):
w biedronce mozna dostac :) niestety inaczej nie moge Ci pomoc
No właśnie dziś 2 km na nogach pokonałam, żeby dostać się do Biedrony po tę skrobię, i nie było! :D bo to w dziale z mąką szukać, racja?
no dokaldnie. dziwne. moze biedna biedronka,ze tak powiem. ja bylam w szoku jak zobaczylam w mojej malomiasteczkowej i odrazu kupilam 3 ;) 4 dni temu kupowalam
5 marca 2013, 18:31
Dobra, zrobiłam te naleśniki z mąką kukurydzianą zamiast skrobi kukurydzianej i wydaje mi się, że wyszło nieźle :)
![]()
trochę płaskie, ale to dlatego, że mało ciasta :)
Dzięki za odpowiedzi!
- Dołączył: 2007-04-01
- Miasto:
- Liczba postów: 662
5 marca 2013, 19:21
Skrobia a mąka to co innego. Skrobia jest zalecana w dukanie.

Teraz już bardzo często jest spotykana w większych sklepach.
- Dołączył: 2011-01-14
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 2047
5 marca 2013, 21:57
Maka kukurydziana to nie skrobia i nie nadaje się do jej zastąpienia (zyskujesz inna konsystencje ciasta).