Temat: wiórki kokosowe? co z tymi tłuszczami?

mam pytanie czy wiórki kokosowe zawierają dobre tłuszcze czy raczej te niekorzystnie wpływające na zdrowie?

dzieki za odp.
małpy które jedzą tylko kokosy( jako źródło cholesterolu) też mają miażdżycę- tzn. można oczywiście jeść, ale nie przesadzać
olej kokosowy w temp pokojowej ma konsystencje stala co dowodzi duzej ilosci nasyconych kw.tluszczowych.
ostatnio o tym czytałam. Podobno są zdrowe, ale kaloryczne (uuu, co za zaskoczenie! ;))
Ostatnio moim hitem jest połączenie ich z jabłkiem i dżemem porzeczkowym (idealne do owsianek, serków i twarogu)

Wujek Google (mogłaś się sama pofatygować, ale proszę:)
"w przewadze są to tłuszcze nasycone (około 53g/100g), co z punktu widzenia zdrowia, a szczególnie układu krążenia nie wydaje się korzystne. Poza tłuszczem nasyconym, innych rodzajów tłuszczów raczej nie uświadczymy, jedynie jest tam nieco jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (ok.4-5g/100g), ale w porównaniu do nasyconych to śladowe ilości. Wartość odżywcza, pod kątem witamin czy składników mineralnych, jest powiedzmy średnia. Poza nieco większą ilością potasu czy magnezu oraz odrobiną żelaza, wiórki kokosowe nie świecą zbyt dużymi wartościami. Zatem trudno je pod tym kątem uznać za "cud natury""
wiórki kokosowe wydają się mieć także kilka zalet. Otóż wśród tych tłuszczów nasyconych, w które obfituje kokos, ponad połowę stanowi kwas laurynowy (w przewadze) i mirystynowy. Często akcentuje się rolę tego pierwszego, gdyż zaliczany jest od do tzw. kwasów średniołańcuchowych, które są bardzo dobrze trawione przez nasz organizm. 
 Znacznie więcej mówi się o roli kwasu laurynowego w procesie wspomagania odporności. Kwas ten ma zdolność przenikania przez błony komórek bakteryjnych gdzie zaburza pH ich wnętrza. Bakterie próbując sobie radzić z tym problemem wypalają się energetycznie, w efekcie czego dochodzi do ich śmierci. Mówi się także o korzystnym wpływie na pracę kosmków jelitowych. 
Jak Pani zaakcentowała wiórki kokosowe zawierają także sporo błonnika, co niewątpliwie także należy zaliczyć na plus. Gdybym miał jednak podsumować, to raczej nie zalecałbym tego produktu w diecie na szerszą skalę, ale jako dodatek smakowy do innych ulubionych potraw jak najbardziej :)

by dr Dariusz Szukała, dobrydietetyk.pl

"W składzie wiórek kokosowych znaleźć można całkiem spore ilości żelaza, miedzi, potasu, kwasu foliowego oraz witamin z grupy B i E. Ze względu na niniejszy skład dedykowane są głównie wegetarianom, których dieta pozbawiona jest wystarczających ilości żelaza i białek. Oprócz tego są dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, co dodatkowo wpływa na ich wartości odżywcze. Wiórki kokosowe wpływają na poprawienie perystaltyki jelit, dzięki czemu nasz układ trawienny ulega znacznej poprawie. Niestety musimy wspomnieć o dość poważnym minusie tego składnika – nieprzeciętnej kaloryczności. 100 g wiórek zawiera w sobie ponad 600 kcal."
by zjedzto.pl

= wiórki to nie jest ZUO i bez przesady, od tego się nie umiera; są "w miarę zdrowe"
uwielbiam wiórki kokosowe dodawane do jogurtów naturalnych z musli czy owsianek, szkoda że są tak kaloryczne bo mogłabym je jeść i jeść 
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.