Temat: brzuszki z łososia wędzone na zimno czy łosoś sałątkowy

hej
ostatnio w supermarkecie widziłam:
1. lososia sałatkowego (wedzony na zimno)
2. brzuszki z łososia wędzone na zimno

jak myślicie która z tych opcji lepsza?

tak samo czy:
1. warkocz z łososia/rolada z łososia - chyba losos wedzony na ciepło
2. brzuszki z łososia wędzone na ciepło
ja uwielbiam brzuszki tylko zawsze je odsaczam w recznik papierowy bo sa takie tluste ze az mnie mdli , ale w smaku pyszne :)
filet z lososia wedzonego na zimno
 ok 160-200 kcal  w 100 g zalezy jakie zrodla co podaja

na diecie jeszcze mozna jesc wedzona makrele i tunczyka  z wody reszta ryb raczej odpada

a brzuszki sa bardzo kaloryczne 
Brzuszki to akurat najbardziej tłusta a zarazem kaloryczna część łososia. Ja bym wybrała sałatkowego.
No ale chyba tłuszcze zawarte w rybach są zdrowe i nie trudniej przyswajalne od tych, zawartych np. w mięsie. Ja tam jem ryby wędzone, w tym brzuszki łososia i nie patrzę na kalorie - wiem, że to jest akurat zdrowe. Oczywiście nie jem tego kilogramami :) Jem zazwyczaj ścinkę brzuszka, która waży około 80 g - na kromkę całkowicie starcza. Makrelę potrafię zjeść całą, ale jak mówie - ja żyję w przeświadczeniu, że jest to zdrowe i mogę.
makrela chyba ma podobna ilość tłuszczu co łosoś - chodzi mi o wedzone rybki
makrela wedzona ok 220 kcal w 100 g
brzuszki są o wiele bardziej tłuste niż łosoś wędzony.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.