- Dołączył: 2011-03-22
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 2337
17 lutego 2013, 18:48
hej
ostatnio w supermarkecie widziłam:
1. lososia sałatkowego (wedzony na zimno)
2. brzuszki z łososia wędzone na zimno
jak myślicie która z tych opcji lepsza?
tak samo czy:
1. warkocz z łososia/rolada z łososia - chyba losos wedzony na ciepło
2. brzuszki z łososia wędzone na ciepło
- Dołączył: 2008-09-10
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 690
17 lutego 2013, 18:49
ja uwielbiam brzuszki tylko zawsze je odsaczam w recznik papierowy bo sa takie tluste ze az mnie mdli , ale w smaku pyszne :)
17 lutego 2013, 18:50
filet z lososia wedzonego na zimno
ok 160-200 kcal w 100 g zalezy jakie zrodla co podaja
na diecie jeszcze mozna jesc wedzona makrele i tunczyka z wody reszta ryb raczej odpada
a brzuszki sa bardzo kaloryczne
Edytowany przez Ognisty.Bursztyn 17 lutego 2013, 18:50
17 lutego 2013, 18:55
Brzuszki to akurat najbardziej tłusta a zarazem kaloryczna część łososia. Ja bym wybrała sałatkowego.
- Dołączył: 2012-08-21
- Miasto: Rzeszów
- Liczba postów: 118
17 lutego 2013, 18:56
No ale chyba tłuszcze zawarte w rybach są zdrowe i nie trudniej przyswajalne od tych, zawartych np. w mięsie. Ja tam jem ryby wędzone, w tym brzuszki łososia i nie patrzę na kalorie - wiem, że to jest akurat zdrowe. Oczywiście nie jem tego kilogramami :) Jem zazwyczaj ścinkę brzuszka, która waży około 80 g - na kromkę całkowicie starcza. Makrelę potrafię zjeść całą, ale jak mówie - ja żyję w przeświadczeniu, że jest to zdrowe i mogę.
- Dołączył: 2011-03-22
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 2337
17 lutego 2013, 18:56
makrela chyba ma podobna ilość tłuszczu co łosoś - chodzi mi o wedzone rybki
17 lutego 2013, 18:57
makrela wedzona ok 220 kcal w 100 g
17 lutego 2013, 19:04
brzuszki są o wiele bardziej tłuste niż łosoś wędzony.