Temat: Czym zastąpić cukier puder?

w przepisie na biszkopt pisze że pół szklanki cukru pudru, a ja chciałam dietetycznie i zastąpić słodzikiem w proszku, więc ile go muszę wziąć żeby była ta sama wartość smakowa :) ?
bo utyjesz od tego biszkoptu 10kg od razu:/ wez sie nie wyglupiaj, syp ten cukier puder...

sweetlemon1991 napisał(a):

bo utyjesz od tego biszkoptu 10kg od razu:/ wez sie nie wyglupiaj, syp ten cukier puder...
AHA

man1ek napisał(a):

sweetlemon1991 napisał(a):

bo utyjesz od tego biszkoptu 10kg od razu:/ wez sie nie wyglupiaj, syp ten cukier puder...

po to wymyślono słodziki, żeby nimi zastępować cukier. jak nie chce sobie odpuścić i zjeść kalorycznego biszkopta, to czemu ma to robić? boże...
powinno być napisane na słodziku jaką ma moc słodzenia. albo poszukaj w internecie bo to w zależności od produktu:)
jak chcesz sie odchudzic to nie ma biszkoptow. nununu 
Przy pieczeniu ciasta moze byc problem z zastapieniem cukru przez slodzik. Ciasto po prostu moe nie wyjsc, zrobi sie zakalec lub cos podobnego.
Inaczej jak uzywasz slodzika do zrobienia masy kremowej, lub do posypania, a inaczej kiedy probujesz piec ze slodzikiem.
a może zamiast słodzika użyj ksylitolu? To naturalny słodzik i ma "konsystencję" tradycyjnego cukru
Tu raczej chodzi o reakcje chemiczne jakie zachodza podczas pieczenia w wysokiej temperaturze niz o konsystencje.
niektóre słodziki podobno gorzknieją w czasie pieczenia..

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.