Temat: Pasztety

Który pasztet lepiej wybrać :
Uwielbiam jeść pasztet z chlebem lub bułką na to pomidorek.
Wielkopolski pasztet z drobiu z pomidorami firma Profi. Wielkopolski pasztet z drobiu z pomidorami - Profi
Skład: Woda, tłuszcz wieprzowy, mięso oddzielone mechanicznie z kurcząt i gęsi 13%, wątroba z kurcząt 8%, serca z kurcząt 6%, wątroba wieprzowa, jaja koncentrat pomidorowy 5%, kasza manna z pszenicy, sól, białko sojowe, skrobia modyfikowana, olej roślinny, warzywa (cebula, papryka), przyprawy.
Wartości odżywcze na 100 g produktu:
Energia: 885 kJ / 211 kcal
Białko: 7.7 g
Tłuszcz: 17.6 g
Weglowodany ogólem: 5.7 g

Indykpol Pasztet delikatesowy z żurawiną

Skład: Wątroba indycza 26,3%, mięso wieprzowe 20,5%, serca indycze 13,5%, woda, mięso indycze 7,8%, kasza manna (z pszenicy), tłuszcz wieprzowy, żurawina kandyzowana 3%, cukier, skóry wieprzowe, białko sojowe, sól, tłuszcz drobiowy, olej roślinny, substancja zagęszczająca guma guar, mleko w proszku, przyprawy, ich ekstrakty i aromaty (w tym seler, gorczyca), wzmacniacz smaku E621, dekstroza, stabilizatory: cytryniany sodu, mleczan wapnia, regulatory kwasowości: octany sodu, przeciwutleniacz: askorbinian sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu, E202, E214.
Produkt może zawierać śladowe ilości jaj.

Wartości odżywcze w 100 g

Wartość energetyczna w 100 g:215,00 kcal
Białko w 100 g:14,80 g
Węglowodany w 100 g:5,20 g
Tłuszcz w 100 g:15,00 g


Lub kupuję na wagę w firmie Zbyszko pasztet francuski lub pasztetową.
Jak myślicie które jest bardziej zdrowszy ? I czy w ógole pasztety powinno się jeść ?









Pasek wagi
Nie jem pasztetow,wiec nie doradze! Samo zlo! Tak samo jak parowki
?

Myślałam, że chodzi o potoczne określenie brzydkiej dziewczyny.
pierwszy jest mocno kantowany wodą, a drugi ma dużo chemii, ale więcej mięsa...
oba złe.
Z dwojga złego lepszy Indykpol

wolfmother napisał(a):

?Myślałam, że chodzi o potoczne określenie brzydkiej dziewczyny.
a ja , że będzię o facetach :-D
nie powinno się jeść takich pasztetów, ten pierwszy nie zawiera w ogóle mięsa (mięso oddzielone mechanicznie to jakieś pazurki, skórki itp. - nic dobrego), w drugim mięsa jest zaledwie 20% i piękna mieszanka chemicznych dodatków, naprawdę to jest tylko "trucie" własnego organizmu. A ~15g tłuszczu na 100g produktu, to jakby zjeść łyżkę smalcu.

wolfmother napisał(a):

?Myślałam, że chodzi o potoczne określenie brzydkiej dziewczyny.

hah, też tak myślałam :D

Ja jem z Indykpolu, ale bez żurawiny. Pieczony z indyka, bardzo dobry.
ja uwielbiam pasztet Smyka:P
Skład ma taki :
surowce drobiowe 40,2% (mięso z kurcząt 16,5%, skórki z kurcząt, wątroba z kurcząt 7,1%), woda, olej rzepakowy, jaja w proszku, mąka ziemniaczana, białko sojowe, sól, mąka ryżowa, cebula, przyprawy naturalne. Zawiera soję, jaja. Produkt bezglutenowy.

ok może nie jeste najzdrowszy ale od czasu do czasu można sobie pozwolic.
I podobnie jak Ty uwielbiam jeść z pomidorkiem albo ogórkiem kiszonym pyyyyyycha :D

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.