Temat: gotowanie na parze

Jak w tytule moje pytanie dotyczy gotowania na parze. Macie sprawdzony i godny polecenia sprzęt ?
Prosiłabym o linki do tych sprzętów które polecacie bo je same sprawdziłyście i gotujecie sobie
Zastanawiam się nad kupnem i nei chce rozczarować efektem
Z góry dziękuję :)
ja mam wkład z ikea do garnków;)polecam.
Pasek wagi
ja używam garnka do gotowania na parze i sobie chwalę
niestety urządzenia do takiego gotowania nie mam, więc nie pomogę
ja mam parowar marki booman i jest ok. niedrogi, a ma trzy pojemniki i miskę na ryż. chyba 7 programów do gotowania, można też samemu ustawić czas. jestem zadowolona.
http://www.rtvagd24.com/parowar-bomann-dg-2204-cb.html
Pasek wagi

Ja mam identyczny parowar jak ten -> http://www.electro.pl/produkt-Parowar_ZELMER_37Z010-58677,129.html

mam go ponad 2 lata i działa bez zarzutu, ma koszyczek na zioła, miskę do gotowania ryżu, 3 pojemne kosze - dzięki temu obiad dla 2 osób robię w jednym urządzeniu. Uparowanie ryby z warzywami zajmuje mi średnio 20min, kurczaka czy schabu ok 25-30 min. Najlepsze jest to, że nie trzeba pilnować, bo sam zabrzęczy kiedy już jedzonko gotowe, a w razie nie wyłączenia go, podgrzewa potrawę :)

Nie mam miejsca na parowar. Podwójny garnek (obojętnie jakiej firmy wystarcza). Może być jeszcze dodatkowa wkładka i miska zamiast pokrywki - wtedy są dwa piętra. Zależy na ile osób. Dla jednej wystarczy tylko garnek i wkładany drugi. Zresztą garnki też są różnej wielkości. Tak ugotujesz całego brokuła, czy kalafiora - dzielę na różyczki, bo są gotowe po kilku minutach. Jeśli mięso albo ryba - wstawiam i po kilku minutach dodaję warzywa. Czas zależy od wielkości porcji i upodobań. Nie gotowałam na parze ryżu, więc nie poradzę. Pewnie parowary są przydatne i wygodne, ale te gabaryty.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.