- Dołączył: 2010-07-20
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 5711
31 lipca 2010, 20:09
Hej, czy są może tu osoby z cukrzycą? bo miałabym parę pytań..
np co można używac do smarowania kanapek zamiast masła i margaryny.. ?
proszę o pomoc
- Dołączył: 2010-05-01
- Miasto: Bielsko-Biała
- Liczba postów: 254
31 lipca 2010, 20:17
tak, są tu oswoby z cukrzycą, np. ja:) cukrzyca typu 1 insulinozależna. mi się wydaje ze to nie ma az takiego znaczenia czy używasz margaryny czy masła, ale ja niczego nie używam z tych rzeczy. ile chorujesz?
- Dołączył: 2010-07-20
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 5711
31 lipca 2010, 20:23
cukrzyca typu 2. akurat jest bardzoooo duże znaczenie, bo masła za bardzo nie można, margaryna ma nie za fajny smak. otóż ja nie choruję, ale układam dietę na zbicie cukru, i ciekawi mnie czy można smarowac chleb np serkiem do kanapek jakimś naturalnym z mała ilością tłuszczu i węglowodanów. słyszałam też o smarowaniu kromki oliwą.
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Katowice
- Liczba postów: 3979
31 lipca 2010, 21:22
Nie wiem skąd pomysł, że masła nie można?
Studiuję dietetykę, miałam praktyki w wieku szpitalach i możesz mi wierzyć - wszędzie podaje się masło na diecie z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (prawidłowa nazwa diety).
Warto też część masła zastąpić wysokogatunkową margaryną miękką, ze względu na kwasy tłuszczowe nienasycone.
A jeżeli juz naprawdę trzeba zastąpić, to polecam bielucha - ja osobiście używam do smarowania od dawna, tyle ze ja jestem na diecie z ograniczeniem tłuszczu.
Edytowany przez pannanikt00 31 lipca 2010, 21:25
- Dołączył: 2010-07-20
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 5711
31 lipca 2010, 23:15
dla cukrzyków typu 2 masło jest bardzo niewskazane. stąd pomysł.
Myślisz, że bielucha można używac? bo to byłoby dobre rozwiązanie :)
- Dołączył: 2010-04-23
- Miasto: na
- Liczba postów: 765
1 sierpnia 2010, 00:05
Ja też zawsze zastępowałam serkiem, Bieluchem właśnie. Dobry jest z ziołami, warzywami czy czosnkiem.
Dobrym rozwiązaniem jest zmieszać serek z dojrzałym awokado - masz NNKT i w przeciwieństwie do oliwy ma stałą konsystencję:)
Jeśli musisz zbić cukier, to najłatwiej byłoby po prostu zastąpić cukier słodzikiem... co do owoców unikaj winogron, mają dużo fruktozy. Powinnaś też zapewne zamienić ziemniaki i biały ryż na kasze, ryż dziki/brązowy i makarony pełnoziarniste. A te płatki miodowe zastąp może dmuchaną pszenicą? I dodaj płatków PP dla zrównoważenia...
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Katowice
- Liczba postów: 3979
1 sierpnia 2010, 20:38
> dla cukrzyków typu 2 masło jest bardzo
> niewskazane. stąd pomysł.Myślisz, że bielucha
> można używac? bo to byłoby dobre rozwiązanie :)
Nie zgadzam się z Tobą.
Generalnie, jeżeli już w ogóle mówimy o maśle - stanowisko dietetyków jest takie: masło dla kobiet karmiących i dzieci do 3 roku życia, dla całej reszty - miękkie margaryny wysokogatunkowe. Nie będę tłumaczyć dlaczego, to oczywiste.
Wcale nie ma takiego zalecenia, żeby osoby chorujące na cukrzycę jakoś specjalnie rezygnowały z masła, jeśli już - to wynika to z ogólnych zaleceń dla osób dorosłych. Inaczej sprawa się ma, gdy cukrzycy towarzyszą inne choroby np.miażdżyca.
Jeśli to nie tajemnica - komu układasz tą dietę? Masz ukończone jakieś studium/studia z dietetyki?
- Dołączył: 2010-07-20
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 5711
1 sierpnia 2010, 21:45
może układam to za dużo powiedziane, mój tato ma miec badania cukru do pracy, a ma cukrzyce typu drugiego. Kategorycznie zabronione jest mu masło więc zastanawiałam się z czym ma jesc te kanapki. Korzystam z książeczek i internetu. Musi mu się cukier uregulowac w najblizsze dni żeby przeszedł badania
- Dołączył: 2016-03-11
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 87
23 sierpnia 2017, 20:54
a czy badanie na cukrzyce mogę wykonać u lekarza rodzinnego? czy trzeba jakies skierowanie? :)
- Dołączył: 2017-08-07
- Miasto: Lublin
- Liczba postów: 6452
23 sierpnia 2017, 21:16
hope55 napisał(a):
a czy badanie na cukrzyce mogę wykonać u lekarza rodzinnego? czy trzeba jakies skierowanie? :)
Lekarz rodzinny może dać ci skierowanie na badanie krzywej cukrowej, albo samej glukozy na czczo.