Temat: ketchup - zły czy dobry ?

jestem uzależniona od dodawania ketchupu do prawie wszystkiego co jem - do kanapek, do mięsa, jajecznicy .. no mogłabym tak w kółko ;p tylko czy ja nie powinnam go ograniczyć ?
zalezy tez jaki ketchup. ale fakt faktem, że niektóre ketchupy potrafia skutecznie zabic niskokalorycznosc posilkow!
np "tortex"
z tego co wiem to keczup jest bardzo zdrowym produktem, nie ma w nim chemii (przynajmniej nie powinno byc ale pewnie zdarzają się jakies podróbki). ale niestety ma dość dużo kalorii, wiadomo jesli dodasz go niewiele np małą łyżeczke do śniadania to nic się nie stanie, ale jesli butelka keczupy wystarcza ci na 2-3 dni no to juz ciężko.

Pomyśl ile faktycznie zjadasz go w ciągu dnia, oblicz kaloryczność i zadaj sobie pytanie czy warto.
tak jak z prawie wszystkimi produktami tak też jest z keczpuem. występują zdrowe i szajsowate takie produkty na rynku;)
poczytaj skład, ważne żeby miał dużo pomidorów i mało konserwantów E234938 itd. a potem jedz go w rozsądnych ilościach.
znajdź najmniej "chemiczny" keczup. Mój znajomy też je ze wszystkim, aż w końcu ktoś się z nim założył, że nie zje ciasta z keczupem. Zjadł.
Jeśli to keczup zrobiony z pomidorów - to jedz na zdrowie! A to niestety wcale nie taka "oczywista oczywistość" - bywają w sklepach cuda, które obok pomidora nawet nie leżały, a składają się tylko z jakiejś barwnej mazi paprykowej podrasowanej przyprawami...
Tortex to bez obrazy najbardziej nienaturalny ketchup jakiego skład miałam ostatnio przyjemność czytać. 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.