Temat: pierogi z jagodami

Czy ktoś ma sprawdzony przepis?
Pasek wagi
składniki :
-pół kg mąki,
-1 jajko,
-szczypta soli i cukru,
-jagody
-ciepła woda

w mące zrobic dołek, dodac szczyptę soli i cukru, wbic jajko, powoli dodawac ciepłej wody i wyrabiac aż ciasto będzie elastyczne i nie klejące się do rąk. jagody umyc i dokłądnie osuszyc, dodac cukier i wymieszac. z ciasta wałkowac cienkie placki, podsypywac mąką by nie kleiło si,ę do stolnicy. szklanką wycinac krążki, napełniac je owocami i dokladnie sklejac brzegi ( można przygniatac widelcem aby tylko nie przeciąc ciasta). ukladac na sciereczce lub blacie posypanym mąką. ( nie ukladac na sobie bo się skleją.) gotowac 3 minuty od czasu wypłynięcia.

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.