Temat: Przekąski. Drugie śniadanie

Dziewczyny co jecie na przekąskę , na drugie śniadanie ? Ja ciągle wcinałam jabłko albo mandarynki i już mam tego dosyć . Jakieś propozycje ?
gdzie mozna kupic takiego czarusia??
W moim osiedlowym sklepiku przykładowo
Muller produkuje coś podobnego, tylko że się nazywa riso (według mnie lepsze od czarusia, ale to kwestia gustu). Można znaleźć w każdym większym sklepie. Ja jak nie mam czasu na zrobienie czegoś to lubię zjeść surówkę marwit - pyszna, szybka i dużo różnych smaków.
Belriso o ile pamięc mnie myli. Ja wolę Czarusia - wspieram polski przemysł A poza tym uwielbiam nie tylko mleczarnie czarnkowskie ale  i ichnie browary Czarnkowskie piwko nie ma sobie równych - nie pasteryzowane, mniam mniam
Ja za to Sanok wspieram kupując masowo ich jogurty < 33
Sanok - piękne okolice, zgaduję, że mieszkasz w Bieszczadach :) Uwielbiam Bieszkadzkie klimaty !!!

Może nie dokładnie w Bieszczadach , ale całkiem blisko. Tzn jakieś 100, 150 km ;-)

Zazdraszam i tak ja 3/4 Polszy muszę przejechac ale warto, chociaż pogoda kapryśna tam bywa :)

Byłam na stronce OSM Sanok - myślę, że muszą miec fajne twarogi, popatrzę w sklepach za produktami, chociaż nie sądzę, że w Wielkopolszy kupię coś z tej mleczarni. Ale nigdy nic nie wiadomo :)

ja mam zawsze schizę na tym punkcie - gdziekolwiek jadę wspieram lokalne mleczarnie i browarnictwo Także Bakoma, Danone i Activia czy inne reklamówki dla mnie nie istnieją. Jedynie jogurt naturalny Bakoma używam do sałatek bo super gęsty jest.

A na marginesie - wczoraj wymyśliłam przepis na sałatkę. Dzisiaj będę robic. Myślę, że to ciekawa propozycja na przekąskę:

SAŁATKA BROKUŁOWA:

-1 brokuł - ugotowac na półtwardo
-2 pęczki rzodkiewki - pokroic w plasterki
-feta - pokroic w kosteczkę
Wymieszac wszystko z sosem tzatziki:
Ogórek świeży zetrzec na tarce o grubych oczkach, posolic, odczekac aż ogór puści sok. Odcisnąc ogóra z soku, dodac przyprawę tzatziki i jogurt naturalny Bakoma (na oko). Wymieszac wszystko, ewentualnie doprawic solą, pieprzem i czosnkiem.

Tzatziki to ja zawsze sama robię ( i tak też polecam robic) do jogurtu dodając tak przygotowanego ogórasa, 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, sól i biały pieprz - wg przepisu znajomej Greczynki. Ale od teściowej dostałam takie 2 gotowe przyprawy kupione w Biedronce czy gdzieś tam [Appetita], więc tylko dam ogóra i jogurt i sru wszystko wymieszam i schłodzę w lodówce :)


> ... i ichnie
> browary Czarnkowskie piwko nie ma sobie równych -
> nie pasteryzowane, mniam mniam
zgadzam się ;)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.