Temat: cukier a cukier puder - to samo?

zabrakło mi cukru, mam cukier puder.
potrzebuje do ciasta 1 i pół szklanki cukru,
mogę dodać cukier puder? :D
Pasek wagi
cukier puder też jest słodki, ja zamiast cukru do sernika zaczełam dawać cukier puder i szybciej mi się masa za to uciera :) a na słodkość jest tak samo :)
marny los tego ciasta skoro nie wiesz czy cukier puder i cukier to to samo
może być, choć ciasto nie zawsze wychodzi dobre z cukrem pudrem:) do sernika owszem lepszy jest c. puder ale np. biszkopt z cukrem pudrem mi nie wyszedł;D eh narobiłaś mi ochoty na zrobienie ciasta. uwielbiam to! gorzej jest później, jak zjadam połowę ciasta ;c
mozesz,tylko wydaje mi sie,ze mierzac szklanka powinnas dac go wiecej,bo w gramach pudru na szklanke wchodzi wiecej niz krysztalu...tak mi sie wydaje
Pasek wagi
Zeby wyszlo na to samo daj 2,5 szklanki cukru pudru (przeliczone na www.ilewazy.pl)

minutka3 napisał(a):

Zeby wyszlo na to samo daj 2,5 szklanki cukru pudru (przeliczone na www.ilewazy.pl)




bo cukier puder to nic innego jest zmiksowany cukier
To będzie bardzo słodki sernik.
ja nie kupuję cukru pudru ze sklepu, tylko jak mi potrzeba to w młynku mielę zwykły i wychodzi puder. Ale nie wiem jak to z tym sklepowym jest. W samku i słodkości to ten sklepowy inny jest niż ten jak zmielę. Mi nie podchodził, więc sama robię. Tego sklepowego to jednak daj mniej żeby nie wyszło za słodko.
Pasek wagi
puder ma większą gęstość nasypową, więc trzeba dać go mniej objętościowo, możesz zważyć lub dać po prostu o jakieś 15% mniej objętościowo.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.