Temat: ciasto na zimno - co to mogło być?

W głowie mam resztki przepisu... a chciałabym zrobić takie ciasto. Pamiętam, że:
na spód kładło się sucharki a może biszkopciki wymieszane z masłem orzechowym
gdzieś warstwę z białego sera i cukru
gdzieś warstwę z jabłek i chyba galaretki
na wierzch owoce i galaretkę.
na koniec wszystko odstawia się do lodówki
Przypomina Wam to coś. :) Proszę o pomoc Kochane.
Pasek wagi
za truskawki się bierz a nie ciasto! :P

mi to nic nie mówi...
skąd wzięłaś ten przepis? sory nie chcę być niemiła ale z tego Ci nie wyjdzie nic dobrego. Biszkopty z masłem orzechowym w połączeniu tylko odstraszą swoim wyglądem przypominając zawartość kibla. biały ser z cukrem - hehe śmiech na sali. chyba miałaś na myśli masę serową , a napewno biały ser z cukrem nie nadaje się - szybko skwaśnieje przy takim połączeniu. jeśli dasz galaretkę na biszkopty to przesiąkną i będzie mamałyga, a jeśli dasz zastygającą łuczki się zetną. jeśli dasz najpierw ten ser a potem galaretkę z jabłkiem a potem galaretkę z owocami to nie ma sensu. sorry za drastyczność posta ;)
http://www.wielkiezarcie.com/recipe60323.html
Pasek wagi

http://serniki.ciasta.net/sernik-na-zimno-ani.php

tu masz przeeepyszny sernik na zimno :)

ja dodalam do tego biszkopciki a raczej ciasteczka kruche..tzn.jak juz zrobilam mase to na spod tortownicy wyłozyłam okragle ciasteczka były dosc kruche na to warstwe masy pozniej znow ciasteczka i znow masa . wstawilam do lodowki na 2 godz.zeby wszytsko sie dobrze scielo i nalozylam galaretke morelowa i do lodowki :) ciasto na drugo dzien Rewelacja!! Masa nasiakla tymi ciastkami , one zrobily sie mieciutkie tak jak biszkopt :) Porostu niebo w gebie! Aha i ja do tego 500 g dolozylam jeszcze 250 g. bo jednak to 500 bylo by za mało i nie robilam tak jak w przepisie z tymi krojonymi galaretkami , ominelam je i zrobilam tak jak ci napisalam :)  

dziękuje za merytoryczne odpowiedzi. Pozostałe przemilczę.
Pasek wagi

Sucharki sie mieli i miesza z nutella, robisz (ja miałam zawsze z proszku coś ala bita smietana z serkami homogenizowany , jakis owoc i galaretka, nikogo taki spód nie odstrasza a wyglada jak czekolada bąbelkowa.

Ja ogólnie polecam ubić bitą smietanę , dodac do niej ostudzoną galaretkę, jeszcze chwilke ubijać. Szybko i zawsze wychodzi a naprawde jest dobre.

ok, przesadziłam z tym postem
" zawartość kibla " było w żarcie, jeśli uraziłam - sory.
jeśli chcesz przepis na ciasto na zimno z owocami i galaretką, ale bez biszkoptów. to pisz, podeślę Ci.
eh, przepis podawała mi "teściowa" słownie. Zapamiętałam z niego co nie co, a że to ulubione ciasto mojego chłopaka to miałam nadzieję, że może nie tylko "teściowa" zna ten przepis. A, że mój chłopaka przyjeżdża do mnie w poniedziałek po długim czasie na odległosć, chciałam mu zrobić niespodziankę. A tym, które boją się o moją figurę i karzą jeść truskawki. Spoko, jeść go nie będę, a truskawek mam już w jadłospisie dość.

Zrobię brzoskwiniową piramidkę z serków homogenizowanych i galaretek. Nie to samo, ale też smaczne. Część z waszych przepisów pewnie kiedyś wypróbuję, bo wydają się smaczne.
Pasek wagi

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.