- Dołączył: 2010-06-04
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 294
19 czerwca 2010, 12:36
W głowie mam resztki przepisu... a chciałabym zrobić takie ciasto. Pamiętam, że:
na spód kładło się sucharki a może biszkopciki wymieszane z masłem orzechowym
gdzieś warstwę z białego sera i cukru
gdzieś warstwę z jabłek i chyba galaretki
na wierzch owoce i galaretkę.
na koniec wszystko odstawia się do lodówki
Przypomina Wam to coś. :) Proszę o pomoc Kochane.
- Dołączył: 2009-03-20
- Miasto: Czwarty Szałas Od Lewej
- Liczba postów: 2677
19 czerwca 2010, 12:41
za truskawki się bierz a nie ciasto! :P
mi to nic nie mówi...
19 czerwca 2010, 13:04
skąd wzięłaś ten przepis? sory nie chcę być niemiła ale z tego Ci nie wyjdzie nic dobrego. Biszkopty z masłem orzechowym w połączeniu tylko odstraszą swoim wyglądem przypominając zawartość kibla. biały ser z cukrem - hehe śmiech na sali. chyba miałaś na myśli masę serową , a napewno biały ser z cukrem nie nadaje się - szybko skwaśnieje przy takim połączeniu. jeśli dasz galaretkę na biszkopty to przesiąkną i będzie mamałyga, a jeśli dasz zastygającą łuczki się zetną. jeśli dasz najpierw ten ser a potem galaretkę z jabłkiem a potem galaretkę z owocami to nie ma sensu. sorry za drastyczność posta ;)
- Dołączył: 2009-12-30
- Miasto:
- Liczba postów: 1229
19 czerwca 2010, 14:12
http://serniki.ciasta.net/sernik-na-zimno-ani.php
tu masz przeeepyszny sernik na zimno :)
ja dodalam do tego biszkopciki a raczej ciasteczka kruche..tzn.jak juz zrobilam mase to na spod tortownicy wyłozyłam okragle ciasteczka były dosc kruche na to warstwe masy pozniej znow ciasteczka i znow masa . wstawilam do lodowki na 2 godz.zeby wszytsko sie dobrze scielo i nalozylam galaretke morelowa i do lodowki :) ciasto na drugo dzien Rewelacja!! Masa nasiakla tymi ciastkami , one zrobily sie mieciutkie tak jak biszkopt :) Porostu niebo w gebie! Aha i ja do tego 500 g dolozylam jeszcze 250 g. bo jednak to 500 bylo by za mało i nie robilam tak jak w przepisie z tymi krojonymi galaretkami , ominelam je i zrobilam tak jak ci napisalam :)
- Dołączył: 2010-06-04
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 294
19 czerwca 2010, 15:22
dziękuje za merytoryczne odpowiedzi. Pozostałe przemilczę.
- Dołączył: 2010-02-01
- Miasto: Gliwice
- Liczba postów: 214
19 czerwca 2010, 15:47
Sucharki sie mieli i miesza z nutella, robisz (ja miałam zawsze z proszku coś ala bita smietana z serkami homogenizowany , jakis owoc i galaretka, nikogo taki spód nie odstrasza a wyglada jak czekolada bąbelkowa.
Ja ogólnie polecam ubić bitą smietanę , dodac do niej ostudzoną galaretkę, jeszcze chwilke ubijać. Szybko i zawsze wychodzi a naprawde jest dobre.
19 czerwca 2010, 16:10
ok, przesadziłam z tym postem
" zawartość kibla " było w żarcie, jeśli uraziłam - sory.
jeśli chcesz przepis na ciasto na zimno z owocami i galaretką, ale bez biszkoptów. to pisz, podeślę Ci.
- Dołączył: 2010-06-04
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 294
19 czerwca 2010, 17:15
eh, przepis podawała mi "teściowa" słownie. Zapamiętałam z niego co nie co, a że to ulubione ciasto mojego chłopaka to miałam nadzieję, że może nie tylko "teściowa" zna ten przepis. A, że mój chłopaka przyjeżdża do mnie w poniedziałek po długim czasie na odległosć, chciałam mu zrobić niespodziankę. A tym, które boją się o moją figurę i karzą jeść truskawki. Spoko, jeść go nie będę, a truskawek mam już w jadłospisie dość.
Zrobię brzoskwiniową piramidkę z serków homogenizowanych i galaretek. Nie to samo, ale też smaczne. Część z waszych przepisów pewnie kiedyś wypróbuję, bo wydają się smaczne.