- Dołączył: 2010-05-05
- Miasto: Katowice
- Liczba postów: 52
12 czerwca 2010, 18:43
Moje Drogie, moi Drodzy!
Z pewnością powielam powyższy temat, jednak bardzo chciałabym się wymienić z zainteresowanymi pomysłami na zdrową, niskokaloryczną i niskotłuszczową kuchnię grillową. Rozpoczął się sezon letni, dużo przyjemniej jest rozpalić grilla i spożywać posiłki na świeżym powietrzu (pomijając krwiopijcze bestie ;D). Zamieszczajcie pomysły, sposoby, a także grillowe triki. Wszystko na pewno się przyda ;)
Aromatyczne piersi z kurczaka (na dwie porcje)Składniki: * średnia pierś z kurczaka;* łyżka soku z cytryny; * po dwie łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki, kopru, bazylii;* pieprz;* odrobina soli i czosnku granulowanego;* oraz: grill, folia aluminiowa i odrobina ognia ;)
Przygotowanie: Pierś umyć, podzielić na dwie części. Lekko rozbić je tłuczkiem, położyć (osobno) na kawałkach folii aluminiowej. Polać sokiem z cytryny, posypać ziołami, przyprawami, obrócić. Zrobić to samo na drugiej stronie kurczaka. Solidnie owinąć folią i na grilla. Piec ok. 8-15 minut. Do mięska wyśmienicie pasują pomidory i cukinia z grilla. Smacznego! ;) - Dołączył: 2007-07-18
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 365
12 czerwca 2010, 19:03
Szaszłyki w wersji wege:
Składniki: kostka sojowa, cebula, papryka, ogórek, cukinia, pieczarki (najlepiej porkojone na połówki lub ćwiartki i przesmarzone na patelni teflonowej), jeśli robimy sobie dzień odpustu to możemy także użyć sera żółtego;) Wszystko na patyczki, doprawić ziołami i na grilla.
Z troszkę mniej dietetycznych: oscypek z grila, banan grillowany (przed położeniem na grill nie zdejmujemy skórki)
Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś bezmięsne pomysły na grilla to chętnie poznam.
- Dołączył: 2010-05-05
- Miasto: Katowice
- Liczba postów: 52
12 czerwca 2010, 19:28
Gwiazdko, ale zrobiłaś mi smaka na tego grillowanego banana! Muszę to koniecznie wypróbować ;)
- Dołączył: 2010-01-23
- Miasto:
- Liczba postów: 408
12 czerwca 2010, 20:54
A do grilowanego banana kostka lub dwie gorzkiej czekolady - jak sie rozpusci, to niebo w gebie.
Mozna zgrilowac cukine, poktojona na polowki, zawinac w folie i piec. Zjadac z dipem z seka koziego, fety lub homogenizowanego.
- Dołączył: 2011-04-03
- Miasto:
- Liczba postów: 2493
5 kwietnia 2011, 10:32
Cukinię, paprykę, cebulę (można dodać inne warzywa nadające się do grillowania) pokroić , wrzucić na tackę do grillowania, posypać vegetą, skropić olejem lub oliwą, położyć na grill, piec tak długo, aż staną się miękkie lub półtwarde jak kto woli ;)Ja lubię takie lekko zarumienione.