Temat: Grillowe przysmaki!

Moje Drogie, moi Drodzy!

Z pewnością powielam powyższy temat, jednak bardzo chciałabym się wymienić z zainteresowanymi pomysłami na zdrową, niskokaloryczną i niskotłuszczową kuchnię grillową. Rozpoczął się sezon letni, dużo przyjemniej jest rozpalić grilla i spożywać posiłki na świeżym powietrzu (pomijając krwiopijcze bestie ;D). Zamieszczajcie pomysły, sposoby, a także grillowe triki. Wszystko na pewno się przyda ;)

Aromatyczne piersi z kurczaka (na dwie porcje)

Składniki:
* średnia pierś z kurczaka;
* łyżka soku z cytryny;
* po dwie łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki, kopru, bazylii;
* pieprz;
* odrobina soli i czosnku granulowanego;
* oraz: grill, folia aluminiowa i odrobina ognia ;)

Przygotowanie:

Pierś umyć, podzielić na dwie części. Lekko rozbić je tłuczkiem, położyć (osobno) na kawałkach folii aluminiowej. Polać sokiem z cytryny, posypać ziołami, przyprawami, obrócić. Zrobić to samo na drugiej stronie kurczaka. Solidnie owinąć folią i na grilla. Piec ok. 8-15 minut. Do mięska wyśmienicie pasują pomidory i cukinia z grilla. Smacznego! ;)
Pasek wagi

Szaszłyki w wersji wege:

Składniki: kostka sojowa, cebula, papryka, ogórek, cukinia, pieczarki (najlepiej porkojone na połówki lub ćwiartki i przesmarzone na patelni teflonowej), jeśli robimy sobie dzień odpustu to możemy także użyć sera żółtego;) Wszystko na patyczki, doprawić ziołami i na grilla. 

Z troszkę mniej dietetycznych: oscypek z grila, banan grillowany (przed położeniem na grill nie zdejmujemy skórki)

Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś bezmięsne pomysły na grilla to chętnie poznam.

Gwiazdko, ale zrobiłaś mi smaka na tego grillowanego banana! Muszę to koniecznie wypróbować ;)
Pasek wagi

A do grilowanego banana kostka lub dwie gorzkiej czekolady - jak sie rozpusci, to niebo w gebie.

 

Mozna zgrilowac cukine, poktojona na polowki, zawinac w folie i piec. Zjadac z dipem z seka koziego, fety lub homogenizowanego.

Cukinię, paprykę, cebulę (można dodać inne warzywa nadające się do grillowania) pokroić , wrzucić na tackę do grillowania, posypać vegetą, skropić olejem lub oliwą, położyć na grill, piec tak długo, aż staną się miękkie lub półtwarde jak kto woli ;)
Ja lubię takie lekko zarumienione.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.