- Dołączył: 2012-06-28
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 480
6 października 2012, 22:02
Pomoocy
![]()
wzywam was, drogie gospodynie lub gospodarze, bo mam problem. W domu pustki
![]()
kupiłam dzisiaj drożdże i maślankę jagodową z zamiarem zrobienia jutro
na obiadek pysznych drożdżowych klusek na parze. Różnie się to zwie-
parowańce, pyzy na parze, pampuchy. U mnie w podstawówce zawsze były
podawane pampuchy z sosem truskawkowym. No, ale okazało się, że w moim
domu jest jedno jajko.. i to chyba jeszcze nieświeże, a nie mam jak iść
jutro po te 2 jajka potrzebne w przepisie. Czym mogę zastąpi,c jajka?
albo znacie jakieś podobne przepisy na pampuchy tylko bez użycia jajek?
albo z jednym jajkiem? dzięki za pomoc z góry
- Dołączył: 2012-07-31
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 976
6 października 2012, 22:38
Ej ale mi dałaś teraz do myślenia ;D Kiedyś dodawałam np. do naleśników kakao itd, mama też dolewała maślanki truskawkowej do nich ale nigdy do jakiś klusek. Liczę , że wypiszesz gdzieś przepis ;-) Co do jajka, ja uważam, że jak najbardziej na jednym Ci wyjdzie. Naleśniki czy lane kluski wychodzą bez jajka ale z jajem są bardziej delikatne
6 października 2012, 22:42
Cytat :)
"Przepis na te pyzy- to czysty przypadek! Robiłam pizze i pomyślałam, a
co by było gdyby zrobić z niego pyzy. Powiem szczerze że od tamtej pory
nie kupuje już tych sklepowych, robię swoje, pyszne i mięciutkie.
Składniki na ok. 13-14 sztuk:
500g mąki
30g świeżych drożdży
300ml. cieplej wody
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka cukru
Wykonanie:
1.Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłej(nie gorącej) wodzie. Odstawiamy na ok. 10 min.
2.Mąkę przesiewamy, dodajemy rozczyn i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką.
3.Dodajemy oliwę i wygniatamy gladkie, elastyczne ciasto (musi odchodzić od miski).
4. Zostawiamy na ok. 1h, przykryte ściereczką.
5.
Po tym czasie formujemy małe kuleczki(ok 60g każda) i lekko od spodu
smarujemy olejem, a następnie układamy na przygotowanej folii
aluminiowej. Zostawiamy na 30 min. do napuszenia.
6. Wodę
zagotowujemy, wkładamy ciasto i gotujemy (na parze, ja mam specjalny
metalowe naczynie na którym układam pyzy) pod przykryciem ok. 15 min.
Smacznego!"
- Dołączył: 2012-06-28
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 480
6 października 2012, 22:42
przepisów jest dużo, ale w kazdym są po 2 jajka albo 2 żółtka :/ a to jajko to podejrzane jest, leży juz w lodówce ;) a może wpadnij do mnie, pożyczysz mi jajka i razem zrobimy sobie pampuchy?? :P np. wg tego przepisu:http://wypiekizpasja.blox.pl/2011/03/Pampuchy-parowance.html
wow, znalazłam przepis bez jaj! YEA :D