- Dołączył: 2012-08-03
- Miasto: Katowice
- Liczba postów: 473
20 września 2012, 18:47
często się zastanawiałam jak to jest z liczeniem porcji na osobę. Np. porcja ryżu, na obiad? Albo ilość garści- jedna garść np. rodzynek, to jedna ich porcja?
I czy wszystkiego powinniśmy jeść po jedną porcję w każdym posiłku?
- Dołączył: 2011-01-15
- Miasto: Wyspy Kokosowe
- Liczba postów: 832
20 września 2012, 19:02
dołączam się do pytania ; D
- Dołączył: 2012-08-03
- Miasto: Katowice
- Liczba postów: 473
20 września 2012, 19:11
ehm.. to się raczej nie dowiemy..:(
Edytowany przez rukolka 20 września 2012, 19:11
- Dołączył: 2013-02-10
- Miasto: Po Drugiej Stronie Tęczy
- Liczba postów: 2
13 marca 2013, 10:10
Porcje ryżu (surowego) na osobę: do zupy 20–30 g,
na danie główne 10–15 dag,
jako dodatek do dania głównego lub przystawka 5–7 dag
- Dołączył: 2011-01-14
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 2047
13 marca 2013, 12:27
Nie rozumiem pytania, bo mam wrażenie że pytasz czym w ogóle jest porcja?
Porcje sama ustalasz wg. własnych potrzeb/upodobań (trudno np. aby dziecko jadało tyle samo ile dorosły). Co się natomiast tyczy liczenia kalorii (bo domniemam że chodzi ci o "porcje" podawane na produktach) to ja zawsze liczę ilość z miary 100g produktu x porcja którą sama wyznaczam (np. zwykle jedna porcja makaronu dla mojego faceta wynosi ok. 140g, dla mnie ok. 80g). Porcjami producentów w ogóle się nie sugeruj, bo dla nich opakowanie budyniu czy kisielu (takie na 500ml mleka/wody) to 4 porcje (dla mnie to 2 porcje, dla mojego faceta 1).
Edytowany przez Valkyrja 13 marca 2013, 12:29
- Dołączył: 2011-10-27
- Miasto:
- Liczba postów: 4650
13 marca 2013, 13:40
Porcje sa zawsze takie same ale ilosc ich spozywanych w jednym posilku lub w ciagu dnia zalezy od rodzaju stosowanej diety, celu diety oraz od calkowitego zapotrzebowania kalorycznego. W jednym posilku mozesz zjesc wiecej niz jedna porcje danego produktu o ile nie przekroczysz dziennego limitu. Sa tez produkty, ktore mozemy jesc w ilosci 1-2 dziennie wiec wiadomo ze nie bedziesz mogla ich miec w kazym posilku jezeli jesz ich 4-5 (ewentualnie mozesz podzielic porcje na mniejsze czesci).
Porcja najczesciej ma wielkosc typowej miary, np szklanka, sypkie produkty zbożowe o wysokiej kalorycznosci to 1/4 szklanki przed ugotowaniem lub 1/2 szklanki po ugotowaniu. Chleb i bolki mierzy sie na kromki, bolki w zaleznosci od rozmiaru cale lub pol. Oleje i tluszcze mierzy sie lyzkami stolowymi (15ml). Porcja owocow to najczesciej sztuka wielkosci pilki tenisowej lub jezeli owoc jest wiekszy to ilosc posiekanego jaka miesci sie w 1/2 do 1 szklance w zaleznosci od kalorycznosci. Rozniesz drobne owoce (borowki, maliny) to 1/2-1 szklanki. To samo z warzywami, cale mniejszych rozmiarow to jedna sztuka, wieksze lub lisciaste to ile posiekanych miesci sie w jednej szkalnce. Porcja miesa to ilosc jaka miesci sie na dloni.
Np w tym artykule masz to dokladniej wyjasnione
http://www.polskieserce.pl/index2.php?IdStr2=1276002202 Ja osobiscie bylbym bardzo ostrozny ze stosowaniem zalecen obecnej piramidy zywienia.
Edytowany przez FlatStanley 13 marca 2013, 13:51