Temat: porcje produktów na osobę

często się zastanawiałam jak to jest z liczeniem porcji na osobę. Np. porcja ryżu, na obiad? Albo ilość garści- jedna garść np. rodzynek, to jedna ich porcja?
I czy wszystkiego powinniśmy jeść po jedną porcję w każdym posiłku?
dołączam się do pytania ;  D
Pasek wagi
ehm.. to się raczej nie dowiemy..:(
Porcje ryżu (surowego) na osobę: 
do zupy 20–30 g, 
na danie główne 10–15 dag, 
jako dodatek do dania głównego lub przystawka 5–7 dag

Nie rozumiem pytania, bo mam wrażenie że pytasz czym w ogóle jest porcja?

Porcje sama ustalasz wg. własnych potrzeb/upodobań (trudno np. aby dziecko jadało tyle samo ile dorosły). Co się natomiast tyczy liczenia kalorii (bo domniemam że chodzi ci o "porcje" podawane na produktach) to ja zawsze liczę ilość z miary 100g produktu x porcja którą sama wyznaczam (np. zwykle jedna porcja makaronu dla mojego faceta wynosi  ok. 140g, dla mnie ok. 80g). Porcjami producentów w ogóle się nie sugeruj, bo dla nich opakowanie budyniu czy kisielu (takie na 500ml mleka/wody) to 4 porcje (dla mnie to 2 porcje, dla mojego faceta 1).
Porcje sa zawsze takie same ale ilosc ich spozywanych w jednym posilku lub w ciagu dnia zalezy od rodzaju stosowanej diety, celu diety oraz od calkowitego zapotrzebowania kalorycznego. W jednym posilku mozesz zjesc wiecej niz jedna porcje danego produktu o ile nie przekroczysz dziennego limitu. Sa tez produkty, ktore mozemy jesc w ilosci 1-2 dziennie wiec wiadomo ze nie bedziesz mogla ich miec w kazym posilku jezeli jesz ich 4-5 (ewentualnie mozesz podzielic porcje na mniejsze czesci).

Porcja najczesciej ma wielkosc typowej miary, np szklanka, sypkie produkty zbożowe o wysokiej kalorycznosci to 1/4 szklanki przed ugotowaniem lub 1/2 szklanki po ugotowaniu. Chleb i bolki mierzy sie na kromki, bolki w zaleznosci od rozmiaru cale lub pol. Oleje i tluszcze mierzy sie lyzkami stolowymi (15ml). Porcja owocow to najczesciej sztuka wielkosci pilki tenisowej lub jezeli owoc jest wiekszy to ilosc posiekanego jaka miesci sie w 1/2 do 1 szklance w zaleznosci od kalorycznosci. Rozniesz drobne owoce (borowki, maliny) to 1/2-1 szklanki. To samo z warzywami, cale mniejszych rozmiarow to jedna sztuka, wieksze lub lisciaste to ile posiekanych miesci sie w jednej szkalnce. Porcja miesa to ilosc jaka miesci sie na dloni.

Np w tym artykule masz to dokladniej wyjasnione http://www.polskieserce.pl/index2.php?IdStr2=1276002202

Ja osobiscie bylbym bardzo ostrozny ze stosowaniem zalecen obecnej piramidy zywienia.


© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.