- Dołączył: 2009-06-21
- Miasto: Mazury
- Liczba postów: 1217
12 września 2012, 10:47
Prosiłabym o rady, czy dobrze wyliczyłam kalorie proszku budyniowego. Mam przed sobą budyń czekoladowy "Twój Deser". Jego wartość kaloryczna to 126 kcal na porcję budyniu. Z paczki wychodzą 4 porcje czyli 4x126=504 kcal na cały budyń. Do przygotowania potrzebne jest pół litra mleka 2% i 2 łyżki cukru(40g). Czyli 504kcal
- 255kcal (0,5 l mleka)
- 97kcal lub 162 kcal (cukier- licze według strony ile waży no i 2 łyzki cukru=97kcal, a 40g cukru=162 kcal)
= 152kcal lub 87 kcal cały proszek
Czy dobrze liczę? I jak liczyć ten cukier? Jako 2 łyzki czy 40g ? Bo jednak jakaś tam różnica jest. Na opakowaniu jest napisane " dodać 2 łyzki cukru(40g) " . Z góry dziękuje za sensowne odpowiedzi. Pozdrawiam
12 września 2012, 10:54
Co dzień jem owsiankę na proszku budyniowym ale mi się liczyć nie chciało ile ma kcal więc na oko przyjęłam 150 kcal w torebce :) A Ty raczej dobrze kombinujesz :)
A skoro piszą 40 g. cukru to znaczy że liczą na jakiś wielkich łyżkach, a taki budyń ma na pewno więcej niż 80 kcal. Licz sobie 150 i będzie prawidłowo :)
Edytowany przez monia624 12 września 2012, 10:58
- Dołączył: 2012-09-06
- Miasto: Kokosz
- Liczba postów: 90
12 września 2012, 11:08
jak zrobić owsiankę na proszku budyniowym? właśnie jem swoją tradycyjną i w sumie mogłabym coś w niej zmienić ;)
12 września 2012, 11:12
Ja w sumie sama wymyśliłam taką wersję więc musisz dopasować skład w zależności od tego czy lubisz bardziej słodko czy jak....
- Gotuję 4 czubate łyżki płatków owsianych na szklance mleka 3,2%+ pół szklanki wody.
- Rozrabiam oddzielnie w odrobinie wody łyżkę proszku budyniowego z 2 łyżeczkami cukru.
- Gdy płatki są podgotowane wlewam miksturkę i gotuję (mieszając) jeszcze z minutę
- Po lekkim wystygnięciu owsianka jest gęsta i pachnie budyniem - Przepychota :)
Myślę, że około 300kcal ale to nieistotne bo na śniadanie to minimum :)
- Dołączył: 2012-09-06
- Miasto: Kokosz
- Liczba postów: 90
13 września 2012, 06:59
dzięki za przepis. Spróbuje na pewno.