2 kwietnia 2010, 10:37
tak jak w temacie...jak myslicie ile moze miec nalesnik z maki zytniej pelnoziarnistej?wiem ze lepsza by byla pszenna pelnoziarnista ale tylko ta make w szafie znalazlam...slodzika nie mam wiec dodam odrobie cukru waniliowego zeby nie bylo to takie bez plciowe hehe of course 1 jajko i chude mleko... Planuje zjesc na obiad dwa ale nie wiem czy to nie za duzo??tak z dzemem jagodowym domowej roboty i polane jogurtem naturalnym mmmm
2 kwietnia 2010, 10:57
Jak robię to tylko z żytniej mąki i pobawiłam się kiedyś w obliczanie kalorii 1 naleśnika. Sam naleśnik, bez dodatków to 100 kcal.
2 kwietnia 2010, 11:03
dziekuje bardzo za odpowiedz:* a powiedz mi czy dodajesz do nalesnikow tez wode?? bo wlasnie mi dziewczyna pisala ze dolewa gazowanej...a ja mam tylko niegazowana:/
Edytowany przez anulka25121989 2 kwietnia 2010, 11:04
2 kwietnia 2010, 11:08
Można dodać wody, ale nie trzeba. Gazowana bardziej spulchnia ciasto i robi je trochę bardziej miękkim. Ja zawsze daję woda/mleko pół na pół, bo z samym mlekiem są dość sztywne i źle się zawijają czy składają :-) Powodzenia!
2 kwietnia 2010, 11:10
z żytniej są lepsze i zdrowsze niż z pszennej ... i zależy na czym będziesz smażyła ... no ale nie mają dużo ...
2 kwietnia 2010, 11:16
generalnie to tylko do pierwszego nalesnika dam odrobine tluszczu zeby reszta sie fajnie smazyla a i tak na teflonie robie wiec nie trzeba ich wzbogacac w zbedne kalorie w postaci margaryny ;D
2 kwietnia 2010, 11:31
A ja robiłam ostatnio z żytnieji nie chciały misie odlepiać z patelni,nie dało się. Nie wiem co na to poradzić,bo dałam tak jak zawsze to mąki pszennej przepisu, a tu niestety....i musiałam wylać ciasto?Macie jakiś pomysł?
2 kwietnia 2010, 11:33
sandrines:uuu to mnie teraz zalamalas...juz sie tak skatowalam na te nalesniki i mowisz ze nie wyszly?? a na jakiej patelni robilas?dawalas cos tluszczu??
2 kwietnia 2010, 14:40
No to juz rozumiem czemu Sandrines napisalas ze przywarlo...wyszla mi jakas piana ktora zamiast sie fajniutko smazyc sposcilam w wc:/ probowalam to rozrzedzic ale niestety...lipa
- Dołączył: 2009-09-12
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 6
19 marca 2011, 13:24
A a ja zrobilam placuszki, okrągłe, płaskie, zarobiłam ciasto jak na pierogi z kefirem i szczyptą soli, upiekłam na patelni teflonowej bez tłuszczu. Powstały takie placki-kromki. Moźna zjeść z warzywami, sałatą, serem, jako kanapki, lub same z kefirem, jesli ktoś lubi.
Mąka źytnia razowa typ 2000.
Po wielu dnaich diety, zjadlam od razu 3 średnie placki, ale mniejsze od naleśnika 1/3 powiedzmy, więc zaledwie ok.105 kcal.
Polecam, w każdej chwili możan upiec sobie takie zdrowe, lekkie pieczywo.