Temat: Ile mogą leżeć pieczone udka ?

Dziewczyny, kupiłam wielka pakę mixu na grill (udka, podudzia, skrzydełka) tylko tego jest  2 kg. Całego w jeden dzień oczywiście nie zjem. Mam do was pytanie (ja w ogóle się nie orientuje) jeśli upiecze to w piekarniku to ile, to może potem stać w lodówce ?
orientuje sie ktos?
Max 2 dni? Ja nigdy nie trzymam nic w lodówce dłużej niż 1 lub 1,5 doby. Wszystko zamrażam :P
Do 5dni. Zresztą możesz część zrobić a resztę zamrozić.

Upieczone tak z 3-4 dni max.

Surowe podziel na cześci i pozamrażaj.

Jeśli jeszcze dziś poddasz to wszystko obróbce termicznej (w wysokiej temperaturze), to może to stać w lodówce góra 5-6 dni. Oczywiście przy najniższej temperaturze i szczelnie zapakowane. Ale lepiej by było, gdybyś podzieliła to sobie na części i zamroziła. Wtedy wyjmujesz, kiedy chcesz. Przynajmniej ja bym tak zrobiła, choć to zależy od warunków, jakie posiadasz.
pare dni a jak zacznie smierdziec tzn ze juz jest niedobre
pare dni a jak zacznie smierdziec tzn ze juz jest niedobre
4 dni spokojnie, oczywiście upieczone możesz również zamrozić, ale stracą część walorów smakowych w tym konkretnie przypadku.
Tak jak dziewczyny powyżej sugerują- najlepiej przyrządź sobie kilka a resztę podziel na porcje i zamroź. Jak będziesz miała ochotę na kolejne takie danie wystarczy, że wieczorem wyciągniesz z zamrażarki jedną porcje by przez noc się rozmroziła ;)
ja trzymam max 2 dni,ale nie musisz piec wszystkiego na raz pozamrażaj w mniejszych porcjach a potem ile potrzebujesz to rozmrażaj i piecz

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.