Temat: Do dziewczyn mieszkajacych w Niemczech :)

Potrzebuje Waszej pomocy :) Jestem tu od jakiegos czasu ale wczesniej mialam niewielkie pole do popisu jesli chodzi o jadlospis ale nie wazne..
chodzi o to, ze przygtowujac paste jajeczna, sos czy salatke jarzynowa uzywam smietany (sos,zupa) albo majonezu (salatki, pasty)
probowalam ostatnio kupic serek bialy zeby sobie z rzodkiewka zrobic.. no i ciezko mi przez gardlo przechodzi bo mimo dodanych przypraw np. pieprzu jak dla mnie nadal malo smaczny.
czy mogly byscie mi doradzic jakis joghurt naturalny? i moze pytanie glupie ale jestem zielona czy tego jogurtu moge uzywac zarowno do sosow jak i salatek ? 
Jesli to pomoze mam niedaleko Aldika a kawalek dalej Lidla i Globusa ale jesli bedzie warto sie przejde tam na dluzszy spacerek :) 
a tak poza tym i na marginesie chcialabym sie z wami przywitac, bo mialam przerwe od vitalii i jestem az w szoku jak teraz spojrzalam na date ze to bylo 5 lat temu !!!  no nie wierze ...  
Ale witam wszytskich ponownie i ciekawa az jestem ile osob tu spotkam z tych ktore byly wczesniej :)
a czemu pytasz tylko osob mieszkajacych w Niemczech? Nie bardzo rozumiem twoj problem. Jogurt jak jogurt, mozesz dodac do zupy, uzyc jakos sosu do salatki lub zjesc z owocami.
Pasek wagi
chodzi mi o to zeby doradzily mi jakis dobry, jaka firma, jakiego one uzywaja, gdzie kupuja :)  bo przejechalam sie juz tutaj nie raz na jakis produktach jak np. smietana... niestety ... moze jestem dziwna  ale dla mnie czasem cos jest zupelnie 'niesmakowe'..
ja kupuje w aldi taki jogurt w plaskim kubeczku BIO 3.5 tlusczu. Potem go rozmnarzam w jogurtownicy na 3.5% mleku.
W Lidlu kupuje najtanszy z zielona folia na gorze (taka niby podrobka aktivii:P).
Ja dla mnie to wszystkie tluste jogrty smakuja podobnie. a w ogole to sama robie:)
Pasek wagi

Dziekuje za odpowiedz bede szukac, skoro twierdzisz, ze podobnie to skorzystam z twojej rady i poprobuje :)
Sama? Majonez wiem jak sie robi ale jogurt naturalny? a jak ?

a jeszcze jedno.. mowisz o tlustych jogurtach a ja ostatnio ogladalam wlasnie w aldim 1,5 % taki to nie za bardzo ?
Wiem, ze gadam jak zielona ale u mnie naprawde zawsze uzywalo sie smietan i majonezow.. moj zaczal narzekac ostatnio, ze to takie niezdrowe (naogladal sie czegos pewnie ) chociaz przychylilam sie do jego propozycji bo w koncu co szkodzi a na zdrowie wyjdzie ale  boje sie, ze taka zmiana zmieni az za bardzo smak potrawy.. 

ja jak byłam w Niemczech kupowałam jogurty w Rewe. Obojętnie który zawsze był dobry. Jest tam duży wybór :)

Franczeska1986 napisał(a):

ja jak byłam w Niemczech kupowałam jogurty w Rewe. Obojętnie który zawsze był dobry. Jest tam duży wybór :)

Rewe jest drogie.

W aldim (przynajmniej w aldim Nord:) te duze jogurty sa 1.5%. Ja wole tluste joguty bo sa smaczeniejsze.
Jogurt robie w jogurtownicy-to takie urzadzonko ktore utrzymuje temperature zeby sie bakterie rozmnozyly. Mozna robic tez bez jogurtownicy, zwlaszcza latem kiedy jest cieplo a zima na kaloryferze jesli ktos grzeje caly czas. Wpisz w google jogurtownica lub domowy jogurt to ci napewno wyskoczy.
Pasek wagi

Dzieki za wyjasnienie :) Nie mam Rewe obok siebie :) to bede uzywac tlustych :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.