- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
17 grudnia 2009, 21:53
17 grudnia 2009, 21:59
17 grudnia 2009, 22:00
17 grudnia 2009, 22:09
ja znalazlam na necie jedynie "bezowe chmurki" jedno ma 8kcal i "ptasie mleczko" 5kcal.
Ale tak sie zastanawiam bo znalazlam taki przepis na ciasto jogurtowe:
" 3 jajka
1 jogurt 0% tłuszczu (400 g)
4 łyżeczki słodziku w proszku
4 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli, starta skórka z pomarańczy"
Gdybym je zrobila z tych składników które wyżej podałam i podzieliła na 12 kawałków to z moich obliczen wychodzi na to ze jeden kawalek bedzie mial hm ok. 53kcal (chyba ze cos zle policzylam?) to chyba niezle prawda?
17 grudnia 2009, 22:24
Ptasie mleczko
Link: http://kuchnia-na-diecie.blogspot.com/2009/07/ptasie-mleczko-5kcl-w-sztuce.html
Bezowe chmurki:
Link: http://kuchnia-na-diecie.blogspot.com/2009/06/bezowe-chmurki-8kcl.html
A co myslicie o tym ciescie jogurtowym ?
17 grudnia 2009, 22:34
mysle ze te oblaczki to chyba norma:D nie jadlam ale moje kumpele takie robia!
jakby ktos sprobowal ptasiego mleczka [prosze o rekomendacje;)
17 grudnia 2009, 22:35
17 grudnia 2009, 22:40
no to bardzo sie ciesze jesli dobrze policzylam bo w takim razie upieke je na swieta tylko ladnie przybiore i bedzie cacy w przepisie jest cala pomarancza ale mysle ze ja dam tylko starta skorke :)
Przepis:
Ciasto jogurtowe z nutką pomarańczy
3 jajka
1 jogurt 0% tłuszczu (400 g)
4 łyżeczki słodziku w proszku
4 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 pomarańcze
szczypta soli
Oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać przesianą mąkę kukurydzianą z proszkiem do pieczenia, jogurt, słodzik (taki, który można używać do pieczenia). Dokładnie wymieszać, by nie było żadnych grudek. Pomarańczę umyć i na tarce o drobnych oczkach zetrzeć skórkę z połowy owocu. Ocierać trzeba bardzo uważnie, gdyż zaraz pod skórką znajduje się biały miąższ, który jest gorzki i mógłby zepsuć ciasto. Następnie nożem obkroić skórkę i wyciąć zgrabne fileciki.
Formę cieniutko posmarować masłem (forma mała prostokątna 16x24cm lub okrągła o średnicy 20-22 cm). Na spodzie ułożyć pomarańczowe fileciki (jeśli pomarańcza jest mała, trzeba wyfiletować dwa owoce).
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Drewnianą łyżką, bardzo delikatnie, połączyć z masą żółtkową. Przelać do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 st. C na 40-45 minut. Po upieczeniu, gdy lekko przestygnie, odwrócić do góry dnem i wyjąć z formy.
Link: http://www.ewawachowicz.pl/ewa-gotuje-odc76.htm#4