Temat: oliwki - biały nalot/osad w słoiku


normalne? (tłuszcz) czy wyrzucić? (pleśń)
macie jakąś wiedzę na ten temat? (może to od kwasu mlekowego? w ogórkach kiszonych też robi się nalot...)

(tak krótko opisałam problem, bo domyślam się, że wiecie o co chodzi z tym nalotem :) zawsze się to robi w tym nieszczęsnym słoiku po ok. tygodniu. oliwki trzymam w lodówce i pomyślałam, ze to tłuszcz sobie "zastyga", w sklepie go nie ma, bo oliwki stoją na półkach))
Pasek wagi
dziwne, ja też mam słoik oliwek w lodówce ale nie ma nalotu a stoi tam dłużej niż tydzień
Pasek wagi
A nie wyciągasz rękoma lub zanieczyszczonym innym jedzeniem sztućcem? U mnie stoją po otwarciu tygodniami i nic im nie jest.
Pasek wagi
u mnie "łyżki w słoiku" zawsze są jednorazowe, nauczyłam się na dżemach ;)
może ktoś z lokatorów łapą mi podkrada 
Pasek wagi
Ja czasem widziałam takie kropki białe nawet w zakręconym słoiku.
[Lidlowe czarne oliwki ZAWSZE mają te kropki].
Możliwe, że zależy to od temperatury, w której stoi ("zastyga", tak jak pisałaś).
Tak czy owak, ja takie jadam i nic mi nigdy nie jest.
Chyba, że to Twoje "białe" jest futrzaste, to wtedy bym wywaliła :P
nie no nie jest futrzaste :D
Pasek wagi
To normalne i nieszkodliwe, możesz usunąć łyżeczką. Oliwki po wyjęciu ze słoiczka opłucz wodą.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.