- Dołączył: 2011-07-21
- Miasto: Xxx
- Liczba postów: 3127
22 lipca 2012, 19:40
normalne? (tłuszcz) czy wyrzucić? (pleśń)
macie jakąś wiedzę na ten temat? (może to od kwasu mlekowego? w ogórkach kiszonych też robi się nalot...)
(tak krótko opisałam problem, bo domyślam się, że wiecie o co chodzi z tym nalotem :) zawsze się to robi w tym nieszczęsnym słoiku po ok. tygodniu. oliwki trzymam w lodówce i pomyślałam, ze to tłuszcz sobie "zastyga", w sklepie go nie ma, bo oliwki stoją na półkach))
Edytowany przez 70ada51 22 lipca 2012, 19:47
- Dołączył: 2012-02-19
- Miasto: -
- Liczba postów: 4144
22 lipca 2012, 19:46
dziwne, ja też mam słoik oliwek w lodówce ale nie ma nalotu a stoi tam dłużej niż tydzień
- Dołączył: 2010-07-31
- Miasto: Silkland
- Liczba postów: 755
22 lipca 2012, 19:47
A nie wyciągasz rękoma lub zanieczyszczonym innym jedzeniem sztućcem? U mnie stoją po otwarciu tygodniami i nic im nie jest.
- Dołączył: 2011-07-21
- Miasto: Xxx
- Liczba postów: 3127
22 lipca 2012, 19:50
u mnie "łyżki w słoiku" zawsze są jednorazowe, nauczyłam się na dżemach ;)
może ktoś z lokatorów łapą mi podkrada
![]()
- Dołączył: 2011-07-06
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 1246
23 lipca 2012, 11:43
Ja czasem widziałam takie kropki białe nawet w zakręconym słoiku.
[Lidlowe czarne oliwki ZAWSZE mają te kropki].
Możliwe, że zależy to od temperatury, w której stoi ("zastyga", tak jak pisałaś).
Tak czy owak, ja takie jadam i nic mi nigdy nie jest.
Chyba, że to Twoje "białe" jest futrzaste, to wtedy bym wywaliła :P
Edytowany przez SSnickers 23 lipca 2012, 11:44
- Dołączył: 2011-07-21
- Miasto: Xxx
- Liczba postów: 3127
24 lipca 2012, 00:36
nie no nie jest futrzaste :D
24 lipca 2012, 07:18
To normalne i nieszkodliwe, możesz usunąć łyżeczką. Oliwki po wyjęciu ze słoiczka opłucz wodą.