- Dołączył: 2009-09-18
- Miasto: Eindhoven
- Liczba postów: 331
26 listopada 2009, 15:11
Witam. Kochane chciała bym abyście na tym forum podzieliły sie przepisami switecznym. Nie musza byc to daniai niskokaloryczne. Czym czestujecie rodzinę w swieta pyszne i sprawdzone przepisy.
- Dołączył: 2008-11-25
- Miasto:
- Liczba postów: 68
26 listopada 2009, 17:10
Gotuje osobno kapustke kiszona z listkiem laurowy i zielem angielskim, doprawiam jarzynka, wczesniej jednak jak kapusta jest zakwasna to plucze ja. W osobnym garnku gotuje groch luskany i dodaje do niego obrany ziemniak lub dwa jezeli robie duza porcje kapusty, mozna wiecej bo ziemniaki nadaja potem kapuscie kleistosc i nie trzeba jej potem zageszczac. Gotuje az sie groch i ziemniaki rozpadna, trzeba uwazac zeby nie spalic, groch tez zdziebko sole. Jak jest miekkie dodaje do kapusty i gotuje az smaki sie przegryza, doprawiam pieprzem i jarzynka jezeli trzeba. Moja babcia przecierala ugotowany groch i ziemniaki przez sito a ja wole jak sa czasami wieksze kawalki grochu. Poza tym jeszcze dodaje przetopiana sloninke z cebulka i chwile jeszcze gotuje. Uwielbiam.mniammm
- Dołączył: 2006-01-04
- Miasto: Na Koncu Wsi
- Liczba postów: 109738
26 listopada 2009, 17:09
pewni mozna tez ten sos zrobic do plackow po wegiersku jak mowisz ze z babka w polaczeniu jest dobre ...jak kto leniwy jak ja to mozna zrobic ten sos ....
- Dołączył: 2009-06-17
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 940
26 listopada 2009, 17:11
>borowik to prawdziwek
w życiu, to są dwa różne grzyby
- Dołączył: 2008-01-03
- Miasto: Za Trzecim Krzakiem W Lewo
- Liczba postów: 6578
26 listopada 2009, 17:10
jeszcze babka:
ziemniaki (ok 1.5 kg) zetrzeć na wiórki, odcedzić, cebulę i wędzony boczek przesmażyć, dodać (jeszcze ciepłe) do ziemniaków, dodać łyżkę mąki, 2 jajka, sól, pieprz, dokładnie wyrobić ciasto, przełożyć do formy (ja robie w silikonie, zwykłą najlepiej wyłożyć papierem), piec godzinę w 180 st.
- Dołączył: 2008-01-03
- Miasto: Za Trzecim Krzakiem W Lewo
- Liczba postów: 6578
26 listopada 2009, 17:11
> dzieki wyprobuje go napewno ....a ze sloika tez
> wychodzi czy tylko ze swierzych
ja robiłam na świeżych
- Dołączył: 2006-01-04
- Miasto: Na Koncu Wsi
- Liczba postów: 109738
26 listopada 2009, 17:12
um smaku na swojskie zarcie narobilas ....bamba kaloryczna ale jak tu nie zgrzeszyc
- Dołączył: 2008-01-03
- Miasto: Za Trzecim Krzakiem W Lewo
- Liczba postów: 6578
26 listopada 2009, 17:13
takich rzeczy nie je sie na co dzień bo to dużo roboty
my nowe smaki i potrawy przywozimy z wakacji, a w domku staramy się zdrowo i chudo
- Dołączył: 2009-09-18
- Miasto: Eindhoven
- Liczba postów: 331
26 listopada 2009, 17:23
Och dziewuszki jak sie rozpisalyscie:))
Normalnie nie nadażam skrobac przepisów:)
- Dołączył: 2009-04-02
- Miasto: Paryż
- Liczba postów: 2890
26 listopada 2009, 17:24
rany boskie ile tu kalorii sie przewineło , ja teraz już muszę leciec ale jutro tu będę pa pa