- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
26 listopada 2009, 15:11
26 listopada 2009, 15:49
AROMATYCZNA ŚWIĄTECZNA SZYNKA
2.25-2.75 kg ładnej szynki
250ml czerwonego wina
3 litry wody (w przybliżeniu)
1 duża cebula, przekrojona na pół
2 ząbki czosnku, nieobrane
1 główkę kopru, przekrojony na pól
2 listki laurowe
1 łyżka nasion kolendry
1 łyżka nasion kopru
1 łyżka ziarenek pieprzu
Na glazurę do szynki:
w przybliżeniu 16 całych goździków
4 łyżki konfitury z czerwonych porzeczek
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki octu z czerwonego wina
1. Włóż szynkę do dużego garnka.
2. Wrzuć wszystkie składniki przypraw do garnka z szynką, zalej wodą żeby szynka była przykryta.
3. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Gotuj na wolnym ogniu ok. 2,5 do 3 godzin, w zależności od wielkości szynki. Na 1 kg mięsa przypada ok. 1-1,15 min dotowania.
4. Po ugotowaniu, podgrzej piekarnik do 230C.
5. Połóż szynkę na desce i usuń trochę tłustej warstwy. Natnij szynkę we wzór w romby (na krzyż) ostrym nożem.
6. W każdy krzyżyk włóż po goździku. Włóż konfiturę, cynamon, paprykę i czerwony ocet wina do rondla i zagotuj ciągle mieszając aż powstanie aromatyczny syrop.
7. Wyłóż brytfannę do pieczenia folią aluminiową i ułóż na niej szynkę.
8. Polej syropem szynkę i w staw do piekarnika. Piecz około 15 minut, albo aż powstanie lśniąca skorka.
9. Po upieczeniu pozwól odpocząć w ciepłym miejscu ok 15 minut.26 listopada 2009, 15:50
26 listopada 2009, 15:51
26 listopada 2009, 15:53
26 listopada 2009, 15:54
26 listopada 2009, 15:56
26 listopada 2009, 15:58