Temat: Przepisy świąteczne

Witam. Kochane chciała bym abyście na tym forum podzieliły sie przepisami switecznym. Nie musza byc to daniai niskokaloryczne. Czym czestujecie rodzinę w swieta pyszne i sprawdzone przepisy.
ryba faszerowana jest dobra
Pasek wagi

ja chce w tym roku zrobić świąteczną szynkę nigelli lawson

AROMATYCZNA ŚWIĄTECZNA SZYNKA


2.25-2.75 kg ładnej szynki

250ml czerwonego wina

3 litry wody (w przybliżeniu)

1 duża cebula, przekrojona na pół

2 ząbki czosnku, nieobrane

1 główkę kopru, przekrojony na pól

2 listki laurowe

1 łyżka nasion kolendry

1 łyżka nasion kopru

1 łyżka ziarenek pieprzu


Na glazurę do szynki:

w przybliżeniu 16 całych goździków

4 łyżki konfitury z czerwonych porzeczek

1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

1 łyżeczka ostrej papryki

1/2 łyżeczki octu z czerwonego wina


* * *




1. Włóż szynkę do dużego garnka.

2. Wrzuć wszystkie składniki przypraw do garnka z szynką, zalej wodą żeby szynka była przykryta.

3. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Gotuj na wolnym ogniu ok. 2,5 do 3 godzin, w zależności od wielkości szynki. Na 1 kg mięsa przypada ok. 1-1,15 min dotowania.

4. Po ugotowaniu, podgrzej piekarnik do 230C.

5. Połóż szynkę na desce i usuń trochę tłustej warstwy. Natnij szynkę we wzór w romby (na krzyż) ostrym nożem.

6. W każdy krzyżyk włóż po goździku. Włóż konfiturę, cynamon, paprykę i czerwony ocet wina do rondla i zagotuj ciągle mieszając aż powstanie aromatyczny syrop.

7. Wyłóż brytfannę do pieczenia folią aluminiową i ułóż na niej szynkę.

8. Polej syropem szynkę i w staw do piekarnika. Piecz około 15 minut, albo aż powstanie lśniąca skorka.

9. Po upieczeniu pozwól odpocząć w ciepłym miejscu ok 15 minut.
a oprócz tego tradycyjnie:

- karp smażony
- śledzie marynowane
- leniwe z makiem
- pierogi z kapustą i grzybami
- paszteciki z mięsem i paszteciki z pieczarkami
- barszcz
- sałatka jarzynowa
- chleb
- sernik i piernik


na święta staram sie zawsze coś zrobic innego niż na inne uroczystosci - tak żeby podkreślic że to są święta  dlatego ten indyk
Pasek wagi
aaaaaaaaaa ta szynka jest świetna  robiłam ją ---polecam
Pasek wagi
Ta szyneczka to moze byc extra sprawa:)) hmm juz przepis przepisuje i zrobie na swieta:) zawsze to cos innego:)
> na święta staram sie zawsze coś zrobic innego niż
> na inne uroczystosci - tak żeby podkreślic że to
> są święta  dlatego ten indyk

indyk pychota :))) ostatnio znalazłam przepis na indyka z jabłkami pomaranczami i cynamonem - pyszne

a ty jak robisz??
czy tą szynke peklowałaś  wcześniej , bo ja tak
Pasek wagi

ja jej jeszcze nie robiłam

w czym ją peklowałaś?? i jak długo?
nadziewam środek i podgardle nadzieniem   dośc pikantnym  + rodzunki + migdały + natka pietruszki piękę dośc długo   to nadzienie co jest w podgarlu to kroję jak wędlinę w plastry  reszte indyka w porcje do tego pieczone jabłka w całości + borówki lub żurawina  ładnie to wygląda
Pasek wagi

tu jest przepis na indyka z jabłkami  (wprawdzie w wersji dla kurczaka, ale to żadna różnica)

aaaaaa i ja nie dodawałam selera, a cebulę pokroiłam na ćwiartki, skarmelizowała się w soku i wyszła słodziutka

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.