Temat: Przepisy świąteczne

Witam. Kochane chciała bym abyście na tym forum podzieliły sie przepisami switecznym. Nie musza byc to daniai niskokaloryczne. Czym czestujecie rodzinę w swieta pyszne i sprawdzone przepisy.

zupelnie odmienna propozycja na wigilie moga byc pierogi takie z ciasta francuskiego z faszem z tunczyka, co Wy na to?

czy raczej jestescie za tradycyjnymi potrawami?

znam to:) tylko dotad nie robilam na wigilie, a raczej na rodzinny niedzielny obiad

ja też znam :) ale jako pasztet :)
jak, jako paszet?:P

no w formie pasztetu - takiego dużego jak np. mięsny w foremce, a nie małych wypełnionych farszem pasztecików (pierogów)

foremkę wylepia się ciastem francuskim, a do farszu (oprócz tuńczyka) z tego co pamiętam dodaje się jeszcze ryż, jajko na twardo i natkę pietruszki, a później wszystko się piecze

sałatka z uszek (lub tortellini):

-opakowanie uszek - ugotować

- pora pokroić w kostkę , posolić żeby zmiękł

- puszka kukurydzy

- koperek - posiekać

- 4 ogórki konserwowe

- sól, pieprz, majonez

Pasek wagi

sałatka z łososia wędzonego :

- 3/4 op makaronu rurki lub świderki, ugotować

- łososia wędzonego ok.10 -15 dkg pokroić w kostkę

- pęczek szczypiorku, posiekać

- paprykę czerwoną pokroić w kostkę

- puszka kukurydzy

-majonez, łyżeczka chrzanu, sól, pieprz

Pasek wagi

śledzie z ananasem i czosnkiem:

- 5 płatów śledziowych marynowanych pokroić w niezbyt duże kawałki

- puszka ananasa , owoce pokroić w kosteczkę

- czosnek około 4 ząbków przecisnąć przez praskę

- pieprz,wymieszać po 2łyżki majonezu i śmietany, dodać do smaku trochę soku z ananasa, wymieszać składniki

Pasek wagi
ooo calkiem latwe te Twoje przepisy niko... pewnie sie przydadza :) dziekuje!

a na świąteczny obiad proponuję coś łatwego i bardzo szybkiego - kurczaka z marchewką i brokułami:

- pierś z kurczaka, pokroić w kostkę, posypać przyprawą Knorr czerwoną

- 2-3 marchewki pokroić talarki

- brokuły mrożone , mozna świeże ale  trzeba obgotować

na rozgrzany olej wrzucić marchewkę, obsmażyć aż zmięknie, dodać piersi, brokuły.można podlać około pół szkl. wody.dusić aż wszystkie składniki będą miękkie. podawać z ryżem.ja wstawiam ryż i zanim się on ugotuje zdążę zrobić mięsko. smacznego!

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.