Temat: Przepisy świąteczne

Witam. Kochane chciała bym abyście na tym forum podzieliły sie przepisami switecznym. Nie musza byc to daniai niskokaloryczne. Czym czestujecie rodzinę w swieta pyszne i sprawdzone przepisy.
w swieta sie nie dietuje ...swiet to swieta ...najesc sie rodzinke za pas i na dlugi spacer ,  drugi dzien na basen i nie bedzie nadprogramowych kilogramow
Pasek wagi

niunka 31 ja robie też czasami sałatke z wedzonej ryby (choć przyznam, że częściej na sylwestra niż na wigilię)


wędzoną makrelę (najczęściej 3) obieram, skrapiam octem, dodaję łyzeczkę musztardy, troche majonezu , dodaję posiekaną dymkę i odstawiam na godzinę do lodówki

układam po łyżce masy rybnej na małym liściu sałaty, całość posypuję plasterkami rzodkiewki i fetą pokrojoną na małe kosteczki

Musi być swietna ta ryba:)wypróbuje ja na swieta:)

hihh oki jutro podam wam przepisy nawet nie wiecie jak zglodnialam hihihi

a farsz na krokiety to pieczarki z cebulka zesmażam doprawiam i dodaje ser

zółty tarty na duzych oczkach lub drobna kosteczka ...pycha ,ten ser sie tak

rozplywa hihhih ślinke polykam dobranoc kobitki do jutra

podam wam przepisiki na moje salatki hihh

Pasek wagi
No panie zabieramy sie za przepisy. Normalnie jak piszecie to sama slinka cieknie:))

miło się czyta ten tamet:) to może i ja się przyłącze. co do sernika i spodu do niego - jeśli ktoś ne lubi za dużo ciasta na spodzie polecam go zrobić z herbatników połączonych z masłem- wychodzi pyszny i kruchy spód. na średnią tortowniće (22-24cm średnicy) ok 200-250 g herbatników, ciasteczek degistive, lub kruchych maślanych rozdrabmiam blenderem i dodaje ok 80-90 g roztopionego masła, całość dokładnie mieszam i wykładam spód tortownicy, później masę serową i jest pycha:) 

Pasek wagi
hej  ja w sprawie tego sernika  - w jak dużej tortownicy mam go robic a może na
blaszce go piec
Pasek wagi
> No panie zabieramy sie za przepisy. Normalnie jak
> piszecie to sama slinka cieknie:))
jak ktos glodny to lepiej niech tu nie wchodzi i nie czyta .......bo zaraz rzuci sie na zarcie
Pasek wagi
troszke tu namąciłam wczoraj  czy prawdziwek i borowik to samo     tak dokładnie to nie ale one są z tej najwyższej półki czyli są szlachetne różnią sie minimalnie   zresztą są wspaniałe bo mają fantastyczny smak i aromat  --polecam wszystkim swieże szpikowane czosnkiem i smażone na masełku  , osolone i mocno opieprzone z bagietką smakują bosko - ja na wigilię zawsze mam zamrożone owe grzyby   ale w tym roku było ich u mnie bardzo mało i  braki mam
Pasek wagi
sprawę grzybów uważam za zamkniętą 
 a teraz mam pytanie chodzi mi ciasto drożdżowe  łatwe w ykonaniu  co roku robię makowce i co roku , mam ten sam problem
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.