- Dołączył: 2009-09-18
- Miasto: Eindhoven
- Liczba postów: 331
26 listopada 2009, 15:11
Witam. Kochane chciała bym abyście na tym forum podzieliły sie przepisami switecznym. Nie musza byc to daniai niskokaloryczne. Czym czestujecie rodzinę w swieta pyszne i sprawdzone przepisy.
- Dołączył: 2006-01-04
- Miasto: Na Koncu Wsi
- Liczba postów: 109738
26 listopada 2009, 20:11
w swieta sie nie dietuje ...swiet to swieta ...najesc sie rodzinke za pas i na dlugi spacer , drugi dzien na basen i nie bedzie nadprogramowych kilogramow
- Dołączył: 2008-01-03
- Miasto: Za Trzecim Krzakiem W Lewo
- Liczba postów: 6578
26 listopada 2009, 21:34
niunka 31 ja robie też czasami sałatke z wedzonej ryby (choć przyznam, że częściej na sylwestra niż na wigilię)
wędzoną makrelę (najczęściej 3) obieram, skrapiam octem, dodaję łyzeczkę musztardy, troche majonezu , dodaję posiekaną dymkę i odstawiam na godzinę do lodówki
układam po łyżce masy rybnej na małym liściu sałaty, całość posypuję plasterkami rzodkiewki i fetą pokrojoną na małe kosteczki
- Dołączył: 2009-09-18
- Miasto: Eindhoven
- Liczba postów: 331
26 listopada 2009, 21:46
Musi być swietna ta ryba:)wypróbuje ja na swieta:)
- Dołączył: 2007-03-29
- Miasto: Dominikana
- Liczba postów: 18
26 listopada 2009, 23:38
hihh oki jutro podam wam przepisy nawet nie wiecie jak zglodnialam hihihi
a farsz na krokiety to pieczarki z cebulka zesmażam doprawiam i dodaje ser
zółty tarty na duzych oczkach lub drobna kosteczka ...pycha ,ten ser sie tak
rozplywa hihhih ślinke polykam dobranoc kobitki do jutra
podam wam przepisiki na moje salatki hihh
- Dołączył: 2009-09-18
- Miasto: Eindhoven
- Liczba postów: 331
27 listopada 2009, 08:31
No panie zabieramy sie za przepisy. Normalnie jak piszecie to sama slinka cieknie:))
- Dołączył: 2006-01-01
- Miasto: Myszków
- Liczba postów: 69
27 listopada 2009, 10:29
miło się czyta ten tamet:) to może i ja się przyłącze. co do sernika i spodu do niego - jeśli ktoś ne lubi za dużo ciasta na spodzie polecam go zrobić z herbatników połączonych z masłem- wychodzi pyszny i kruchy spód. na średnią tortowniće (22-24cm średnicy) ok 200-250 g herbatników, ciasteczek degistive, lub kruchych maślanych rozdrabmiam blenderem i dodaje ok 80-90 g roztopionego masła, całość dokładnie mieszam i wykładam spód tortownicy, później masę serową i jest pycha:)
- Dołączył: 2009-04-02
- Miasto: Paryż
- Liczba postów: 2890
27 listopada 2009, 12:00
hej ja w sprawie tego sernika - w jak dużej tortownicy mam go robic a może na
blaszce go piec
- Dołączył: 2006-01-04
- Miasto: Na Koncu Wsi
- Liczba postów: 109738
27 listopada 2009, 12:03
> No panie zabieramy sie za przepisy. Normalnie jak
> piszecie to sama slinka cieknie:))
jak ktos glodny to lepiej niech tu nie wchodzi i nie czyta .......bo zaraz rzuci sie na zarcie
- Dołączył: 2009-04-02
- Miasto: Paryż
- Liczba postów: 2890
27 listopada 2009, 12:04
troszke tu namąciłam wczoraj czy prawdziwek i borowik to samo tak dokładnie to nie ale one są z tej najwyższej półki czyli są szlachetne różnią sie minimalnie zresztą są wspaniałe bo mają fantastyczny smak i aromat --polecam wszystkim swieże szpikowane czosnkiem i smażone na masełku , osolone i mocno opieprzone z bagietką smakują bosko - ja na wigilię zawsze mam zamrożone owe grzyby ale w tym roku było ich u mnie bardzo mało i braki mam
- Dołączył: 2009-04-02
- Miasto: Paryż
- Liczba postów: 2890
27 listopada 2009, 12:36
sprawę grzybów uważam za zamkniętą
a teraz mam pytanie chodzi mi ciasto drożdżowe łatwe w ykonaniu co roku robię makowce i co roku , mam ten sam problem