Temat: Przeterminowana mąka żytnia razowa

Witam wszystkich.. Mam takie pytanko. Chcę upiec chlebek, i jednym ze składników jest mąka żytnia razowa.. Posiadam taką, ale moja miałą termin do 30 czerwca 2012.. W sumie nie wygląda jakoś inaczej, więc zastanawiam się czy dodać ją czy kupić nową? (chlebek będę wyrabiała dzisiaj)
a tam.. to tylko 3tygodnie. ja bym normalnie wyrobił z tej;)
użyj ;) jeśli nie ma robaków, to mąka jest ok. Te terminy przydatności są tylko takie orientacyjne, bo co może Ci sie w mące zepsuć. ( nie mówie tu o nabiale, wędlinach i tego typu rzeczach, bo tak raczej trzeba przestrzegać terminów ;)) Ja np często używam przeterminowane pół roku albo rok ' pomysł na .. ' i jeszcze żyję. A w sobote jadłam pół roku przeterminowane ciasto francuskie ( zamrozone było oczywiście ;))
Ja jestem trochę dziwna, bo lubię wyrzucać wszystko, co przeterminowane, ale w tym przypadku raczej bym się nie przejmowała. Termin minął niedawno, więc jeśli mąka nie zmieniła swojego wyglądu i zapachu, to rób z tej. ;p
Ok dziękuje Wam wszystkim bardzo ;)
Jeszcze ze trzy miesiące conajmniej możesz jej spokojnie używać.
Pasek wagi
też miałam po terminie mąkę i luzik. :) upiekłam na niej ciastka :))
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.