- Dołączył: 2012-04-22
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 312
16 lipca 2012, 10:00
Witam wszystkich.. Mam takie pytanko. Chcę upiec chlebek, i jednym ze składników jest mąka żytnia razowa.. Posiadam taką, ale moja miałą termin do 30 czerwca 2012.. W sumie nie wygląda jakoś inaczej, więc zastanawiam się czy dodać ją czy kupić nową? (chlebek będę wyrabiała dzisiaj)
16 lipca 2012, 10:05
a tam.. to tylko 3tygodnie. ja bym normalnie wyrobił z tej;)
- Dołączył: 2010-09-20
- Miasto: B
- Liczba postów: 4650
16 lipca 2012, 10:07
użyj ;) jeśli nie ma robaków, to mąka jest ok. Te terminy przydatności są tylko takie orientacyjne, bo co może Ci sie w mące zepsuć. ( nie mówie tu o nabiale, wędlinach i tego typu rzeczach, bo tak raczej trzeba przestrzegać terminów ;)) Ja np często używam przeterminowane pół roku albo rok ' pomysł na .. ' i jeszcze żyję. A w sobote jadłam pół roku przeterminowane ciasto francuskie ( zamrozone było oczywiście ;))
16 lipca 2012, 10:07
Ja jestem trochę dziwna, bo lubię wyrzucać wszystko, co przeterminowane, ale w tym przypadku raczej bym się nie przejmowała. Termin minął niedawno, więc jeśli mąka nie zmieniła swojego wyglądu i zapachu, to rób z tej. ;p
- Dołączył: 2012-04-22
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 312
16 lipca 2012, 10:09
Ok dziękuje Wam wszystkim bardzo ;)
- Dołączył: 2010-07-31
- Miasto: Silkland
- Liczba postów: 755
16 lipca 2012, 10:26
Jeszcze ze trzy miesiące conajmniej możesz jej spokojnie używać.
- Dołączył: 2009-10-10
- Miasto: Bydgoszcz
- Liczba postów: 975
16 lipca 2012, 10:37
też miałam po terminie mąkę i luzik. :) upiekłam na niej ciastka :))