Temat: proszek budyniowy

Słuchajcie na ilewazy.pl jest podana wartość kaloryczna dla proszku budyniowego http://www.ilewazy.pl/lyzeczka-budyniu-w-proszku , śmiem sugerować się kolorem że jest to budyń waniliowy/śmietankowy, ale czy kaloryczność będzie taka sama dla proszku budyniu czekoladowego/malinowego/tofii itd.?? Jest jakaś różnica kcal w zależnowści od smaku?
wszystkie smaki mają podobną kaloryczność,wiec tak ;)

jw. różnią się dosłownie o 2 -3 kcal na 100g, wiec  są praktycznie identyczne:)


Pasek wagi
ok dzięki:) bo robie sobie owsianki na proszku budyniowym i zwykle dodawałam śmietankowy, ale naszła mnie ochota na czekoladowy, ale nie byłam pewna co do kaloryczności:)
a jak robisz taka owsianke budyniowa??
Pasek wagi

mamaam1982 napisał(a):

a jak robisz taka owsianke budyniowa??

ja robie tak:

do garnuszka wrzucam płatki owsiane (6 łyżek), otręby pszenne (2 łyżki), i otręby żytnie (2 łyżki), całość zalewam wodą (ok. 2 szklanki) i stawiam na kuchenkę, czekam aż płatki się zagotują  napęcznieją. Odlewam sobie 150ml mleka i kiedy płatki z woda się gotują dolewam mleko, ale nie całe tylko troszeczkę mleka zostawiam i w tym rozrabiam 2 łyżeczki budyniu, i kiedy owsianka z mlekiem zaczyna się gotować dolewam ten rozrobiony budyń i mieszam chwilę do zgęstnienia. Czyli generalnie robisz tak jak normalny budyń:)

 

Pasek wagi

0moniczkaa0 napisał(a):

mamaam1982 napisał(a):

a jak robisz taka owsianke budyniowa??
ja robie tak:do garnuszka wrzucam płatki owsiane (6 łyżek), otręby pszenne (2 łyżki), i otręby żytnie (2 łyżki), całość zalewam wodą (ok. 2 szklanki) i stawiam na kuchenkę, czekam aż płatki się zagotują  napęcznieją. Odlewam sobie 150ml mleka i kiedy płatki z woda się gotują dolewam mleko, ale nie całe tylko troszeczkę mleka zostawiam i w tym rozrabiam 2 łyżeczki budyniu, i kiedy owsianka z mlekiem zaczyna się gotować dolewam ten rozrobiony budyń i mieszam chwilę do zgęstnienia. Czyli generalnie robisz tak jak normalny budyń:) 

no to ja robie praktycznie tak samo, tylko jak płatki wchłoną trochę tej wody to dolewam jeszcze więcej, bo lubie jak tej owsianki wychodzi mi dużo:) nie musi być nawet taka gęsta, ale musi jej być dużo:D i jadłam już z budyniem śmietankowy, malinowym i dzisiaj zrobiłam wersje z czekoladowym, w domu mam jeszcze budyń waniliowy ale nie wiem czy się skusze, bo pamiętam że jak bylam mała to jakoś budyń waniliowy mi nigdy nie podchodził...a wiecie jak zrobie i będzie niedobre to zmarnuje płatki i otręby, ale chce zrobić jeszcze z toffi, tylko nie moge nigdy tego smaku upolować, oo i kiedyś widziałam budyń śmietankowy z białą czekoladą ale podejrzewam że ten będzie dużo bardziej kaloryczny niestety;(

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.