- Dołączył: 2009-02-26
- Miasto: Antarktyda
- Liczba postów: 2666
13 października 2009, 18:50
Powinnam ograniczyć ilość błonnika w diecie. Dzisiaj dostałam silnego bólu brzucha, zgłosiłam się do lekarza, miałam usg, nie wyszło nic złego oprócz powiększonych, zagazowanych jelit i lekarz stwierdził, że to mogło być podrażnienie żołądka po zbyt dużym spożyciu błonnika. Podejrzewał też wrzody żołądka, ale żeby to wiedzieć musiałabym mieć gastroskopię. Jem codziennie tak: rano szklanka wody z colonem C(błonnik z ziaren babki płesznik), płatki owsiane z chudym mlekiem i łyżka otrąb pszennych albo musli, łyżka otrąb i jogurt naturalny i zawsze jabłko lub gruszka. Na drugie śniadanie chleb żytni pełnoziarnisty z pomidorem, ogórkiem, sałatą, czasem jajkiem i znów jabłko, czasem śliwki. Obiad to brązowy ryż lub kasza gryczana albo jaglana, czasem zupa z warzyw z kaszą, surówka, warzywa gotowane(brokuły, kalafior, brukselka, fasola szparagowa) i kawałek gotowanego mięsa(kurczak lub indyk), czasem ryba pieczona. Raz na jakiś czas naleśniki z razowej mąki z powidłami śliwkowymi bez cukru. Po południu kefir z otrębami, surowe warzywa(np. marchew, kalarepa), kilka orzechów włoskich. Kolacja to surówka warzywna z tuńczykiem lub wędzoną rybą, serek wiejski lub twarórg z jogurtem i warzywami, jajko na twardo(to rzadziej). Przed snem znów piję colon C. Czasem piję też siemię lniane. Czy rzeczywiście dużo jest tego błonnika? Nie jem słodyczy, tłustego mięsa, napojów kupionych w sklepie(oprócz wody mineralnej), majonezu, śmietany, cukru, wędlin, żółtego sera, niczego, co jest bardzo słone. Czasem zdarzają mi się dni obżarstwa, kiedy ciągle czuję głód, wtedy jem bardzo dużo owoców, gotuję sobie otręby pszenne, owsiane, orkiszowe na mleku i tym się zapycham. Na codzień jem ok. 1400-1500 kcal, nie wiem dokładnie, bo nie zawsze liczę. Co mogę zmienić w mojej diecie, żeby nie podrażniać żołądka? Zrezygnować z colonu C? Mam często zaparcia i boję się, że się nasilą. Często mam wzdęcia, bóle brzucha, czuję, jak jedzenie przesuwa mi się w jelitach, mam zgagę i bulgotanie w przełyku. Słyszałam opinię, że chleb żytni jest ciężki i "zakleja" jelita. Może zmienić na jakiś inny? Tylko nie wiem, na jaki. Lekarz powiedział, że z niczym nie trzeba przesadzać i mogę czasem zjeść białą bułkę, a warzywa jak na razie najlepiej gotowane i owoce też. Pomóżcie mi ułożyć jadłospis, który nie będzie powodował takich dolegliwości, a jednocześnie będzie zdrowy i nie spowoduje przytycia.
13 października 2009, 19:01
co za dużo to niezdrowo...
Ewidentnie przesadzasz z błonnikiem w pożywieniu. A właśnie on w nadmiarze powoduje zagazownia i zaparcia.
Z posiłków z błonnikiem zostawiłabym tylko jakieś śniadanko np. ciemny chleb lub owsianka
- Dołączył: 2009-02-26
- Miasto: Antarktyda
- Liczba postów: 2666
13 października 2009, 19:10
A owoce? Też je ograniczyć? Codziennie zjadam 1-2 jabłka lub jabłko i gruszkę i kilka śliwek. Czy tylko błonnik nierozpuszczalny-otręby, płatki zbożowe, pełnoziarnista mąka-może powodować te dolegliwości, czy ten z warzyw i owoców też?Piję około 1,5-2 litry płynów dziennie, w tym 2 filiżanki kawy. Może powinnam zwiększyć ilość płynów? Ułatwi to trawienie?
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Katowice
- Liczba postów: 3979
13 października 2009, 19:18
SPOSOBY REDUKCJI
BŁONNIKA W DIECIE.
Dobór
młodych, delikatnych warzyw, a owoców dobrze dojrzałych (zawierają błonnik
rozpuszczalny pektyny, a nie zawierają błonnika włókna surowego).
Usunięcie
pestek np. z pomidorów, porzeczek
Usunięcie
skórki przez obieranie warzyw i owoców
Przecieranie
przez sito
Gotowanie,
które zmiękcza błonnik
Stosowanie
oczyszczonych produktów zbożowych zamiast grubych kasz
Pieczywo
białe zamiast razowego
Stosowanie
soków, przecieranie
Dieta bez błonnika – sposób na całkowite pozbycie się
błonnika:
- Przecieranie
przez sitko (błonnik zostaje na sitku)
Edytowany przez pannanikt00 13 października 2009, 19:20
13 października 2009, 19:19
-
Duża dawka błonnika może zmniejszyć skuteczność innych leków,
np. doustnych środków antykoncepcyjnych i leków zmniejszających stężenie
cholesterolu. Powinno zachować się 2 godzinny odstęp między
posiłkiem a podaniem lekarstwa.
-
Połykanie
dużych ilości tabletek lub kapsułek zawierających błonnik może być
niebezpieczne. Po zbyt małym nasyceniu wodą zwiększają one swą objętość i
mogą utkwić w gardle lub w jelitach.
-
Rozpuszczalne
składniki błonnika mogą ograniczać wchłanianie składników
pokarmowych tj. żelazo, cynk i wapń.
-
Błonnik
w jelicie grubym wchłania
wodę. Jeżeli nie ma wystarczającej ilości wody, stolec będzie twardy i
gęsty, może też powodować zaparcia. Aby maksymalizować efekty błonnika
i optymalizować eliminacją produktów ubocznych przemiany materii, powinno
dostarczać się przynajmniej 2 litry wody dziennie.
-
Nagłe
dostarczenie organizmowi dużej dawki błonnika może wywołać wzdęcia i bóle
brzucha. Dotyczy to zwłaszcza roślin strączkowych. U niektórych osób
produkty zawierające dużo błonnika, szczególnie pszenne, mogą podrażnić
żołądek.
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Katowice
- Liczba postów: 3979
13 października 2009, 19:21
Powinnaś ograniczyć właśnie błonnik nierozpuszczalny.
A co najważniejsze dużo pić - 2 do 2,5 litra wody (nie licząc kawy) dziennie.
13 października 2009, 19:34
pannanikt00 a czemu nie licząc kawy....?? ;(
- Dołączył: 2009-02-26
- Miasto: Antarktyda
- Liczba postów: 2666
13 października 2009, 19:52
Dzięki za odpowiedzi. Powiedzcie mi jeszcze, może być tak(to przykładowy jadłospis)?
Śniadanie:
płatki owsiane(2 łyżki) z mlekiem, łyżeczka otrąb pszennych, jabłko pieczone
2 śniadanie:
banan, wafle ryżowe(nie będzie od nich zaparć? Może lepiej bułka pełnoziarnista/kukurydziana/sojowa?) z serkiem homogenizowanym naturalnym
Obiad: kasza jaglana z warzywami, surówka z kapusty pekińskiej z papryką, ogórkiem, pomidorem, oliwą z oliwek, buraki gotowane, pierś z kurczaka gotowana
Podwieczorek:
szklanka maślanki, kalarepa
Kolacja:
serek wiejski z rzodkiewką, ogórkiem, szczypiorkiem(lub sałatka z tuńczyka z mieszanką warzyw sałatkowych, jajkiem, szczypiorkiem)
i colon C tylko rano, przed śniadaniem?
- Dołączył: 2009-09-25
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 60
15 października 2009, 23:58
Błonnik mógł zaszkodzić jeśli wody nie było wystarczająco ogólnie to przedawkowanie błonnika to raczej rzadka sprawa, bo i tak większość osób spożywa go niewystarczająco, chodzi tylko o jego odpowiedni stosunek do wypijanej wody i odpowiedni rodzaj błonnika.
- Dołączył: 2011-01-04
- Miasto: Bochnia
- Liczba postów: 30
21 stycznia 2011, 11:40
A nie licząc kawy dlatego, że kawa odwadnia i tak naprawdę na jedną filiżankę kawy trzeba wypić dodatkową szklankę wody.