23 czerwca 2012, 21:42
Zawsze jak robię sobie coś co zawiera żelatynę np. sernik na zimno to ona mi
strasznie śmierdzi. Mam mdłości już od momentu jak ją rozpuszczam w wodzie. Niby po wymieszaniu ze wszystkimi składnikami powinno być ok, ale ja wciąż czuję ten zapach... Mimo że sernik jest waniliowy czy z owocami to i tak ma ten świński odorek. Daję jej nawet mniej niż w przepisie...
Co ciekawe w galaretce takiej z torebki nie czuję tej żelatyny. Czy to przez sztuczny aromat?
Jest jakiś sposób żeby żelatyna tak nie śmierdziała? A może jest do kupienia jakas mniej "aromatyczna"
Używam takiej:
- Dołączył: 2006-03-15
- Miasto: Za Siedmioma Górami
- Liczba postów: 1942
23 czerwca 2012, 21:46
Możesz używać agaru (to algi :) ) zamiast żelatyny. Można go kupić w sklepach ze zdrową żywnością.
- Dołączył: 2011-02-22
- Miasto: Piaski
- Liczba postów: 900
23 czerwca 2012, 21:46
może zamień na śmietan-fixy?
Edytowany przez Fibie 23 czerwca 2012, 21:47
23 czerwca 2012, 22:08
milencia87, to ma jakiś specyficzny smak? :)
- Dołączył: 2012-05-08
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 4215
23 czerwca 2012, 22:27
Mama mi zawsze kazała w mleku do ciasta rozpuszczać, może to likwiduje jakiś aromat, bo szczerze nigdy nic dziwnego w cieście nie wyczuwałam po dodaniu żelatyny.
23 czerwca 2012, 22:27
no niestety, żelatyna ma specyficzny zapach... a agar to jednak nie jest to samo, nie zastyga tak dobrze... poza tym żelatyna jest zdrowa :)
- Dołączył: 2006-03-15
- Miasto: Za Siedmioma Górami
- Liczba postów: 1942
23 czerwca 2012, 22:30
Nie ma zapaszku morza;) Jak się doda trochę mniej wody, to zastyga lepiej, wiadomo. Ja jestem zadowolona, robiłam z nim wiele galaretek - i na słodko i na słono (np. z warzywami).
Edit: na portalu z przepisami "puszka" jest wiele przepisów z agarem.
Edytowany przez milencia87 23 czerwca 2012, 22:31
- Dołączył: 2012-02-13
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 13239
24 czerwca 2012, 09:44
Są wegetarianskie odpowiedniki zelatyny