Temat: problem z żelatyną

Zawsze jak robię sobie coś co zawiera żelatynę np. sernik na zimno to ona mi strasznie śmierdzi. Mam mdłości już od momentu jak ją rozpuszczam w wodzie. Niby po wymieszaniu ze wszystkimi składnikami powinno być ok, ale ja wciąż czuję ten zapach... Mimo że sernik jest waniliowy czy z owocami to i tak ma ten świński odorek. Daję jej nawet mniej niż w przepisie...
Co ciekawe w galaretce takiej z torebki nie czuję tej żelatyny. Czy to przez sztuczny aromat?
Jest jakiś sposób żeby żelatyna tak nie śmierdziała? A może jest do kupienia jakas mniej "aromatyczna"
Używam takiej:

Możesz używać agaru (to algi :) ) zamiast żelatyny. Można go kupić w sklepach ze zdrową żywnością.
może zamień na śmietan-fixy?
Pasek wagi
Taki na przykład:

milencia87, to ma jakiś specyficzny smak? :)
Mama mi zawsze kazała w mleku do ciasta rozpuszczać, może to likwiduje jakiś aromat, bo szczerze nigdy nic dziwnego w cieście nie wyczuwałam po dodaniu żelatyny. 
Pasek wagi
no niestety, żelatyna ma specyficzny zapach... a agar to jednak nie jest to samo, nie zastyga tak dobrze... poza tym  żelatyna jest zdrowa :)
Nie ma zapaszku morza;) Jak się doda trochę mniej wody, to zastyga lepiej, wiadomo. Ja jestem zadowolona, robiłam z nim wiele galaretek - i na słodko i na słono (np. z warzywami).

Edit: na portalu z przepisami "puszka" jest wiele przepisów z agarem.
Są wegetarianskie odpowiedniki zelatyny
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.