Temat: krokiet!

wiecie może jak podgrzać krokieta w inny sposób niż na patelni i oleju?
krokiet z kapustą, ciasto naleśnikowe, bez panierki. w mikrofali robi się strasznie hm. gumowaty?
włożyć go do piekarnika?
Pasek wagi
Mikrofala albo piekarnik
Pasek wagi
Ja zawsze na teflonie podgrzewam, a mama zostawia mi zawsze część krokietów bez panierki więc wyrzutów sumienia nie ma a są równie dobre :)
Jeśli nie chcesz odsmażać na patelni, to chyba rzeczywiscie najlepszą opcją będzie mikrofala - z funkcją grilla oczywiście, ale jeśli nie masz takiej opcji, to spróbuj takiej metody: jako że zasada działania mikrofali polega na pobudzaniu cząsteczek wody w danym produkcie, do podgrzewania czy gotowania potraw nie nadają się produkty zbyt suche - jak rzeczony kotlet czy krokiet - bo właśnie wtedy stają się gumowate. A możesz powalczyć o smak kładąc krokiet na zwilżonym talerzu i koniecznie pod przykryciem (jeśli nie masz specjalnego pojemnika do mikrofali, może być odwrócony głęboki talerz czy miseczka, też skropiony wodą. Rzecz jasna nie ma co się łudzić że krokiet będzie smakował jak świeżo usmażony, ale uwierz- nie będzie zły. I jeszcze jedno - nie ustawiaj maszyny na maksa - zawsze lepiej zmniejszyć moc i wydłużyć czas. Nie przykrywaj też potrawy szczelnie, bo wtedy może być nieprzyjemnie (dla samego krokieta i wyglądu wnętrza mikrofali ;), osłona jest potrzebna tylko po to, by kotlet nie wysechł i nie pryskał tłuszcz - to dotyczy wszystkich potraw zawierających tłuszcz, trzeba je osłaniać, bo "strzelają".

Smacznego życzę :)
Takie rzeczy odgrzewa się na patelni, na małym ogniu - i nie trzeba dodawać tłuszczu.
ja podgrzewam krokiety w piekarniku i wcale nie robia sie gumowate ani nic

karotka.20 napisał(a):

ja podgrzewam krokiety w piekarniku i wcale nie robia sie gumowate ani nic


Owszem, w przypadku większej ilości będzie to najlepsza opcja, ale odpalanie piekarnika dla jednego kotleta jest nieopłacalne i nieekonomiczne.
ja bym wrzuciła do mikrofali lub piekarnika

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.