- Dołączył: 2012-06-19
- Miasto:
- Liczba postów: 111
19 czerwca 2012, 22:55
wiecie może jak podgrzać krokieta w inny sposób niż na patelni i oleju?
krokiet z kapustą, ciasto naleśnikowe, bez panierki. w mikrofali robi się strasznie hm. gumowaty?
włożyć go do piekarnika?
20 czerwca 2012, 07:59
Ja zawsze na teflonie podgrzewam, a mama zostawia mi zawsze część krokietów bez panierki więc wyrzutów sumienia nie ma a są równie dobre :)
- Dołączył: 2009-09-22
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 5210
20 czerwca 2012, 08:17
Jeśli nie chcesz odsmażać na patelni, to chyba rzeczywiscie najlepszą opcją będzie mikrofala - z funkcją grilla oczywiście, ale jeśli nie masz takiej opcji, to spróbuj takiej metody: jako że zasada działania mikrofali polega na pobudzaniu cząsteczek wody w danym produkcie, do podgrzewania czy gotowania potraw nie nadają się produkty zbyt suche - jak rzeczony kotlet czy krokiet - bo właśnie wtedy stają się gumowate. A możesz powalczyć o smak kładąc krokiet na zwilżonym talerzu i koniecznie pod przykryciem (jeśli nie masz specjalnego pojemnika do mikrofali, może być odwrócony głęboki talerz czy miseczka, też skropiony wodą. Rzecz jasna nie ma co się łudzić że krokiet będzie smakował jak świeżo usmażony, ale uwierz- nie będzie zły. I jeszcze jedno - nie ustawiaj maszyny na maksa - zawsze lepiej zmniejszyć moc i wydłużyć czas. Nie przykrywaj też potrawy szczelnie, bo wtedy może być nieprzyjemnie (dla samego krokieta i wyglądu wnętrza mikrofali ;), osłona jest potrzebna tylko po to, by kotlet nie wysechł i nie pryskał tłuszcz - to dotyczy wszystkich potraw zawierających tłuszcz, trzeba je osłaniać, bo "strzelają".
Smacznego życzę :)
20 czerwca 2012, 10:22
Takie rzeczy odgrzewa się na patelni, na małym ogniu - i nie trzeba dodawać tłuszczu.
- Dołączył: 2012-01-09
- Miasto: Rzeszów
- Liczba postów: 3488
20 czerwca 2012, 11:49
ja podgrzewam krokiety w piekarniku i wcale nie robia sie gumowate ani nic
- Dołączył: 2009-09-22
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 5210
20 czerwca 2012, 12:08
karotka.20 napisał(a):
ja podgrzewam krokiety w piekarniku i wcale nie robia sie gumowate ani nic
Owszem, w przypadku większej ilości będzie to najlepsza opcja, ale odpalanie piekarnika dla
jednego kotleta jest nieopłacalne i nieekonomiczne.
- Dołączył: 2010-08-15
- Miasto: Kraina Marzeń
- Liczba postów: 4631
20 czerwca 2012, 13:09
ja bym wrzuciła do mikrofali lub piekarnika