8 czerwca 2012, 11:22
Witam.
Mam problem z określeniem kaloryczności łososia norweskiego :
na surowo 100 g - 162kcal
a pieczony w folii 100 g - 260 kcal
O co z tym chodzi , ten sam łosoś , tylko tu na surowo a tam pieczony , ja nie dodaje do niego nic oprócz przypraw i cytryny i siup do piekarnika , ale taka duza rozbierzność w kaloryczności ?
jak ktoś mi to racjonalnie wytłumaczy to będe bardzo wdzięczna :)
Oto materiały z których zaczerpałam te ,,pożyteczne " informacje
8 czerwca 2012, 11:38
A zważ tego łososia przed włożeniem do piekarnika i po wyjęciu. Prawdopodobnie to przez to, że wyparowuje z niego woda (która nie ma kalorii), przez co staje się lżejszy. Może okazać się, że te X kcal, powiedzmy, 100g surowego łososia po upieczeniu jest X kcal, ale już np. 70 g ryby ;)
8 czerwca 2012, 11:44
Ważyłam go i ma dokładnie 100 g. Czyli ile to kalorii wyjdzie po upieczeniu ??
8 czerwca 2012, 11:46
Jeśli przed upieczeniem ma 100 g, to będzie miał 162 kcal.
- Dołączył: 2012-02-13
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 13239
8 czerwca 2012, 13:10
Przez obrobke termiczna zmieniła sie waga a przez to i kalorycznosc