Temat: Syrop klonowy czy syrop z agawy?

Chciałabym się dowiedzieć co jest zdrowsze, syrop klonowy czy syrop z agawy? Zastanawiam się nad zakupem jednego z powyższych produktów.
Ja bym chyba postawiła na syrop z agawy :). Podobno świetnie smakuje i ma niskie ig. Syrop klonowy kojarzy mi się z typowym amerykańskim sniadaniem - górą puszystych naleśników polanych właśnie tym syropem :P, aczkolwiek też na pewno stanowi dobrą alternatywe dla cukru ;)
Dzięki, poczekam jeszcze na inne opinie ;)
Syrop klonowy smaczniejszy
Pasek wagi
Nie wiem, co jest zdrowsze, ale ja kupuje syrop z agawy i jestem bardzo zadowolona. Po pierwsze jest bardzo wydajny, po drugie rzecz naturalna. W postaci czystej jest nawet lekko gorzkawy, ale po oslodzeniu czegos, mala gorycz znika.
a jak tego syropu z agawy smak określiłybyście. ja używam czasem ksylitolu ale smak to daleko odbiega od cukru a piszą że ma prawie identyczny. psuje mi smak kawy i herbaty i jogurtu naturalnego:(
Ja jadałam jedynie klonowy i smakuje super, zwłaszcza z naleśnikami amerykańskimi <3

Edyta1991 napisał(a):

a jak tego syropu z agawy smak określiłybyście. ja używam czasem ksylitolu ale smak to daleko odbiega od cukru a piszą że ma prawie identyczny. psuje mi smak kawy i herbaty i jogurtu naturalnego:(

Tak jak cukier, nie ma zadnego posmaku jesli rozpuszczasz w jakiejs cieczy. Tak jak napisalam wyzej, w postaci czystej jest leciutko gorzkawy

Dzięki dziewczyny, kupiłam syrop klonowy ;)
Używałam jednego i drugiego, teraz kupuję tylko syrop z agawy, rzadko, bo mega wydajny :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.