Temat: kawa + kefir kilka dni po terminie.

hej

Nie boję się wypić kefiru który jest kilka dni po terminie bo jak wiadomo sklepy ten termin przydatności zawsze wydłużaja.
A moje pytanie brzmi. Czy czarna kawa na czczo + kefir potem to że tak powiem pewny efekt na przeczyszczenie? na ile mogę byc pewna, że pogoni mnie do kibelka?:D
Nikt niejest taki sam
Pasek wagi

akurat w przypadku produktów fermentowanych (kefiry, jogurty) nie obawiałabym się przekroczenia terminu ważności o kilka dni - są i tak ukwasozne dzięki zawartym w nich bakteriom, upływ czasu (oczywiscie w granicach rozsądku, nie namawiam do eksperymentów pod hasłem "ciekawe jak będzie smakował jogurt kupiony na Wigilię?") spowoduje co najwyżej niewielkie zmiany w liczbie tych bakterii (w jogurcie one po prostu dokonają żywota lub przestaną się mnożyć, ale na pewno Cię nie otrują!).

Prawdziwi koneserzy serów pleśniowych kupują tylko te z bliską datą przydatności do spożycia i... zjadają dopiero po tygodniu leżakowania we własnej lodówce - sama bardzo często kupuję sery i inny nabiał z półki z przecenionymi produktami, których sklep chce się szybko pozbyć, bo zegar tyka

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.