- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
17 maja 2012, 19:16
17 maja 2012, 20:57
akurat w przypadku produktów fermentowanych (kefiry, jogurty) nie obawiałabym się przekroczenia terminu ważności o kilka dni - są i tak ukwasozne dzięki zawartym w nich bakteriom, upływ czasu (oczywiscie w granicach rozsądku, nie namawiam do eksperymentów pod hasłem "ciekawe jak będzie smakował jogurt kupiony na Wigilię?") spowoduje co najwyżej niewielkie zmiany w liczbie tych bakterii (w jogurcie one po prostu dokonają żywota lub przestaną się mnożyć, ale na pewno Cię nie otrują!).
Prawdziwi koneserzy serów pleśniowych kupują tylko te z bliską datą przydatności do spożycia i... zjadają dopiero po tygodniu leżakowania we własnej lodówce - sama bardzo często kupuję sery i inny nabiał z półki z przecenionymi produktami, których sklep chce się szybko pozbyć, bo zegar tyka