- Dołączył: 2010-08-15
- Miasto: Kraina Marzeń
- Liczba postów: 4631
12 maja 2012, 15:13
Hej ! :)
Mam 2 pytania odnośnie fasolki szparagowej. A mianowicie kiedy ją ważyć. Przeważnie kupowałam z hortexu to miała 30 kcal w 100 g. Teraz pytanie :
1.Ugotowanej 100 g ma 30 kcal czy zamrożonej ? Bo zawsze ważyłam zamrożoną,a na ileważy np niecałe 30 kcal jest w 100g ugotowanej.
Drugie moje pytanie to zastanawia mnie fakt. Być może powiązany z powyższym pytaniem. Kupiłam dzisiaj fasolkę szparagową w netto. Zwykłą,bez żadnych dodatków i ta ma 45 kcal w 100 g mrożonego produktu.
Więc wychodzi na to,że ta druga jest bardziej kaloryczna,czy po prostu ta z hortexu ma 30 kcal,ale w 100 g ugotowanej ?
Z góry dzięki za wszystkie odp,bo sama już się zagmatwałam w tym,a powiem szczerze że teraz mnie to zainteresowało,jak to jest
![]()
jeszcze dodam,że tak samo kupiłam bób mrożony w netto i ma 100 kcal w 100 g mrożonego produktu,a na ileważy jest że 100 g świeżego bobu ma 66 kcal. Dodatkowo 100 g mrożonego hortex ma 73 kcal w 100 g. To wszystko jest tak pomieszane,że szook ;/
Edytowany przez Agatkax3 12 maja 2012, 15:16
12 maja 2012, 15:17
Hm. Wychodzi na to, że są tak samo kaloryczne :D
Skoro ugotowana (czyli ok 150% masy nieugotowanej) ma 30 kcal, to nieugotowana miałaby 45 kcal/100g, więc tak samo jak ta druga. Proporcją. :)
Licz tak jak mówią: 30 kcal/100 g ugotowanej, 45 kcal/100g nieugotowanej. W zależności od chwili, w której ważysz.
12 maja 2012, 15:17
A skąd przy ugotowaniu mają dochodzić kalorie?... Licz 100g. surowego produktu, w tym przypadku zamrożonego
(wiem, że może tam być tez woda, ale nie popadajmy w paranoje, fasola ma malutko kcal i to zdrowe warzywo!).
Edit: A kaloryczność zależy też od gatunku, uprawy itd.
Edytowany przez Agneees 12 maja 2012, 15:19
- Dołączył: 2011-03-14
- Miasto: Londyn
- Liczba postów: 8533
12 maja 2012, 15:21
zawsze waze ugotowana jesli mrozona
- Dołączył: 2011-08-09
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 286
12 maja 2012, 15:43
ludzie...warzyw NIE WLICZA sie w bilans, poza ziemniakami, strączkowymi, korzeniowymi, kukurydzą !!!!! Niech wam to wreszcie wejdzie do tych tępych głów
- Dołączył: 2012-02-13
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 13239
12 maja 2012, 16:39
Jest niskokaloryczna. Myśle ze w ugotowanej. Ja tez zawsze waże po ugotowaniu
12 maja 2012, 19:08
pogromczynimitow napisał(a):
ludzie...warzyw NIE WLICZA sie w bilans, poza ziemniakami, strączkowymi, korzeniowymi, kukurydzą !!!!! Niech wam to wreszcie wejdzie do tych tępych głów
A dlaczego nie wliczać? Fakt, że większość wysramy, ale coś jednak zawsze zostanie. A jeżeli wliczymy to wyjdzie nam na + bo zjemy te 100 kcal mniej.
12 maja 2012, 19:23
Lenag0 napisał(a):
pogromczynimitow napisał(a):
ludzie...warzyw NIE WLICZA sie w bilans, poza ziemniakami, strączkowymi, korzeniowymi, kukurydzą !!!!! Niech wam to wreszcie wejdzie do tych tępych głów
A dlaczego nie wliczać? Fakt, że większość wysramy, ale coś jednak zawsze zostanie. A jeżeli wliczymy to wyjdzie nam na + bo zjemy te 100 kcal mniej.
tak, zapewne:P więcej Twój organizm spali na trawienie takiego ogórka, niż tyle ile on ma kcal.