Temat: Czy cukier zatrzymuje wodę w organiźmie???

Jedna z Vitalijek napisała, że cukier tak samo jak sól zatrzymuje wodę. Czy to prawda?
Nie, ale chce się po nim więcej pić.
nie, sol zatrzymuje
A mnie ginekolog jak byłam w ciąży przestrzegał przed cukrem, żebym nie puchła, ponieważ zatrzymuje wodę ( sól więcej, ale cukier podobno też). Widzę po sobie-zjem na kolację węglowodany proste- rano wyższa o 1,5 kg waga- to woda właśnie. Więc sama już nie wiem, jak jest z tym cukrem.

roksana1971 napisał(a):

A mnie ginekolog jak byłam w ciąży przestrzegał przed cukrem, żebym nie puchła, ponieważ zatrzymuje wodę ( sól więcej, ale cukier podobno też). Widzę po sobie-zjem na kolację węglowodany proste- rano wyższa o 1,5 kg waga- to woda właśnie. Więc sama już nie wiem, jak jest z tym cukrem.

Ja tak mam ale tylko po mleku, czyli po laktozie, to też cukier. Tzn, nie wiem czy mi zatrzymuje wodę w organizmie ale po jednej szklance mogę być nawet 1kg cięższa na drugi dzień.
Jednak takie działanie może u każdego z innego powodu być i ogólnie to cukier tak nie działa na człowieka.
Oto wypowiedż mojej koleżanki z Vitalii:
cukier ma podobne działanie osmotyczne jak sól, każda komórka dąży do wyrównania stężenia w organizmie danej substancji, jeśli np cukru czy soli jest za dużo to organizm łapie wodę by rozcieńczyc tę substancję, tak by w komórkach jak i poza nimi było podobne ciśnienie osmotyczne
Czyli jednak...:))
Wszystko co nie jest izotoniczne ma takie działanie. To może żyj z energii słońca czy czegoś takiego?

Ogranicz cukier

Zbyt duża ilość cukru podwyższa poziom insuliny, zmniejszając zdolność ciała, aby wydalić sód. Unikajcie wysokosłodzonych produktów takich jak: ciastka, słodzone płatki zbożowe, herbatniki, posypki do lodów, polewy oraz produkty zawierające wysokofruktozowy syrop kukurydziany.

reszta artykulu tutaj http://www.figa.pl/Jak-uniknac-zatrzymywania-wody-w-organizmie-a559

Nie ale po słodkich produktach bardziej chce sie pic
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.