17 kwietnia 2012, 22:12
kupuję na bazarku takie duże wiejskie jajka. Mają one dwa zółtka (ale za to mniej białka). Czy dużo zmienia się przez to ich kaloryczność? I mam jeszcze pyt. w sprawie jajka sadzonego: wyczytałam że jest ono jakoś bardziej niezdrowe od tych przyrządzonych w inny sposób- czy to prawda?
17 kwietnia 2012, 22:15
zółtko jest bardziej kaloryczne i takie jakjko tez bedzie ... i tu ciekawostka to wcale nie musza byc wiejskie jaja tylko z ferm... na fermach wszystkie sa przeswietlane te z 2 zołtkami nie nadają sie do sprzedaży jako klasa A i czasami mozna je kupic za smieszne pieniądze...
kazde jajko ma 2 zoltka czy zdazaja sie z 1 ?
Edytowany przez jagoa 17 kwietnia 2012, 22:16
- Dołączył: 2011-10-07
- Miasto: Szczawno-Zdrój
- Liczba postów: 15388
17 kwietnia 2012, 22:15
Im więcej żółtka - tym więcej kalorii, prosta zależność.
- Dołączył: 2008-09-02
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 1058
17 kwietnia 2012, 22:17
żółtko zawiera cholesterol więc może z tego powodu mniej zdrowe... Ja wolę z jednym żółtkiem i raczej ich unikam np w jajecznicy z 5 jaj są tylko 2 żółtka. Jajka sadzone robione na tłuszczyku są mniej zdrowe niż np jajko na twardo. Ale to tyczy się tylko jaj sadzonych do których używamy tłuszczu. jeśli smażymy na patelni bez tłuszczu to nie ma to znaczenia
- Dołączył: 2009-09-02
- Miasto: Bruksela
- Liczba postów: 5088
17 kwietnia 2012, 22:19
żółtko ma 60 kcal, a białko 20 kcal +/- oczywiscie, wszystko zależy od rozmiaru.
- Dołączył: 2011-08-03
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 2182
17 kwietnia 2012, 22:28
dla niektorych 2 zółtka to rarytas :P
ale mają odrobine wiecej na kalorii...a sadzone, wiadomo na tłuszczu wiec tez kalorii wiecej
17 kwietnia 2012, 22:33
justynkkaaa90 napisał(a):
żółtko zawiera cholesterol więc może z tego powodu mniej zdrowe... Ja wolę z jednym żółtkiem i raczej ich unikam np w jajecznicy z 5 jaj są tylko 2 żółtka. Jajka sadzone robione na tłuszczyku są mniej zdrowe niż np jajko na twardo. Ale to tyczy się tylko jaj sadzonych do których używamy tłuszczu. jeśli smażymy na patelni bez tłuszczu to nie ma to znaczenia
żółtka mają dobry cholesterol, nie są wcale nie zdrowe
jem bardzo dużo jajek - moje wyniki są książkowe
co do jajka sadzonego - wg mnie po prostu smażone jest "cięższym" daniem. Jajecznica też. I nie każdy może jeść smażone.
Moja Mama np. nie może smażonych jajek bo ma po nich straszną zgagę. A gotowane jajka zajada i nic Jej nie jest
- Dołączył: 2012-02-13
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 13239
18 kwietnia 2012, 08:17
Jajko sadzone jest mniej zdrowe od gotowanego bo jest smażone na oleju. A co do tego żółtka to zoltko jest bardziej kaloryczne więc to jajko tez będzie miało trochę wiecej kalorii ale myśle ze to nie będzie jakaś drastyczna zmiana