Temat: twaróg chudy

Cześć:) Mam do Was pytanie, zazwyczaj na śniadanie jem pieczywo pełnoziarniste z ok 125g (pół kostki) sera białego chudego plus ogórek lub pomidor lub papryka. Wiem, że lepszy jest twaróg półtłusty, jednak smakowo bardziej odpowiada mi chudy, czy dodając do mojego śniadania małą garść migdałów będzie ok? tyle tłuszczu pochodzącego z migdałów zastąpi tłuszcz z sera półtłustego aby wchłaniały się witaminy z warzyw?

I jeszcze jedno, często na forum piszecie, że ser biały chudy jest bezwartościowy, ze lepszy półtłusty, dlaczego?  tylko dlatego, że biały nie zawiera tłuszczu?
Z góry dziękuję za odpowiedzi :)
tak dlatego że nie zawierając tłuszczu uniemożliwia wchłonięcie się witaminie D która rozpuszcza się tylko w tłuszczu a bez witaminy D nie przyswoisz wapnia. Czyli wszystko co wartościowe w tym twarogu nie wchłania się. Lepiej zamień na półtłusty, nie wiem czy te migdały cokolwiek zmienią
garsc to troche sporo, moze tak z 5-7 wystarczy jesli to codziennie na sniadanie
właśnie dlatego że tłuszcz również jest potrzebny na diecie
pisząc garść trochę przesadziłam :) zazwyczaj jem 6, 7 migdałów
Wszystko jest potrzebne w odpowiednich ilosciach
Pasek wagi
dodatkowo na minus dla nabiału odchudzonego może być to, że znaczna część takich produktów jest bardziej przetworzona niż ich pół- lub pełno-tłuste odpowiedniki

yesss napisał(a):

pisząc garść trochę przesadziłam :) zazwyczaj jem 6, 7 migdałów


6-7 migdałów to prawie nic, jeśli chodzi o dostarczenie tłuszczów
dziękuje wszystkim za odpowiedzi :) od jutra kupuje twaróg tylko półtłusty ! :D
Lepszy półtłusty, chudy przetworzony, nie warto go kupować i kombinować z orzechami, poza tym wydaje mi się, że półtłusty ma lepszy smak i jest taki bardziej mokry, półtłusty to taki "suchar" ;)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.