15 kwietnia 2012, 11:18
hej chciałam dzisiaj zrobic takie ciasto i zastanawiam sie jak to jest z ta marchewka. czytałam że po gotowaniu, pieczeniu jej kaloryczność wzrasta i już nie jest taka zdrowa ? ;p
15 kwietnia 2012, 11:24
ta sama marchewka przez i po obróbce termicznej będzie miała taką samą ilość kcal, zwiększy się za to jej IG
- Dołączył: 2011-09-08
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 27068
15 kwietnia 2012, 11:25
ja mam świetny przepis na ciasto marchewkowe z benedyktynskiej ksiazki kucvharskiej :) nie jest tak tragicznie z ta kalorycznoscia ;)
- Dołączył: 2012-01-14
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 187
15 kwietnia 2012, 11:27
bardziej przyczepiłabym się do szklanki oleju w przepisie! to ciasto wcale nie jest takie dietetyczne! lepiej już pokroić jabłka w średnią kostkę przełożyć na blachę i obsypać zrobioną kruszonką (oczywiście nie za dużo) cynamon do smaku i do piekarnika. masz coś w stylu a'la szarlotki mniam
15 kwietnia 2012, 11:32
jadlam kiedys ciasto marchewkowe, mama robila. powiem Ci ze naprawde bardzo smaczne
- Dołączył: 2011-09-08
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 27068
15 kwietnia 2012, 11:32
ja na szczescie nie mam w przepisie zadnego oleju ;)
- Dołączył: 2011-09-08
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 27068
15 kwietnia 2012, 11:52
Ciasto marchewkowe ojca Zygmunta :) :
Składnieki :
- 1/2 szklanki rodzynek
- 2 szklanki maki
- kopiasta lyzeczka proszku do pieczenia
- szklanka cukru
- 2 szklanki marchwi startej na tarce o drobnych oczkach
- 4 jajka
- 20 dag masła
- po łyzeczce sproszkowanego cynamonu i imbiru
- kilka orzechow wloskich
- lyzeczka sody oczyszczonej
- cukie puder
Rodzynki namoczyc w goracej wodzie, zeby specznialy. Wymieszac make z proszkiem do pieczenia, dodac polowe cukru i utarta marchewke. Jajka utrzec do bialosci z pozostalym cukrem, dodac do maki. lekko podgrzane maslo wymieszac z maka , cynamonem i imbirem. dodac rodzynki , posiekane orzechy oraz sode. Ciasto przelac do blaszki posmarowanej maslem i posypanej tarta bulka. piec w nagrzanym piekarniku ( 180 ) przez 45 minut
z doswiadczenia wiem ,ze soda jest mega wazna ,zeby dobrze wyszlo. ciasto jest pyyyycha
- Dołączył: 2006-01-29
- Miasto: Tarnów
- Liczba postów: 467
15 kwietnia 2012, 11:56
Ciasto jest przepyszne, ale wcale nie takie dietetyczne: zamiast oleju masz całą kostkę masła, a to nie jest tak mało. Lepiej rzeczywiście zrobić sobie owoce z minimalną ilością kruszonki.
15 kwietnia 2012, 11:58
a trzeba odciskac marchewke? ja w sumie mam drobna tarke jak do ziemniakow to papka wyjdzie, albo robie wiory na grubszych oczkach