- Dołączył: 2009-07-21
- Miasto: Wyspa Szczęścia
- Liczba postów: 1456
8 kwietnia 2012, 10:49
Cześć !
Mam pytanie czy powyższe produkty mogą bardzo negatywnie wpływać na dietę ? Przeczytałam niedawno ,że ogórki konserwowe czy warzywa strączkowe mogą utrudniać oczyszczanie organizmu i przyczyniać się do zatrzymywania wody w organizmie ?
Jak uważacie? Osobiście uwielbiam ogórki konserwowe, nie jem słoika dziennie , lecz 2 /3 sztuki to samo tyczy się groszku/kukurydzy 2/3 łyżki.
Może moglibyście polecić firmy z których te produkty są najmniej przetworzone i najmniej bogate w E itd.. ;)
- Dołączył: 2012-02-13
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 13239
8 kwietnia 2012, 10:55
Bonduelle lubię i nie są chyba tak bardzo przetworzone.
- Dołączył: 2010-10-04
- Miasto: Nieznano
- Liczba postów: 5421
8 kwietnia 2012, 11:08
ja wcinam puszkowe rzeczy i chudnę ^^
- Dołączył: 2010-01-17
- Miasto: Pod Palma
- Liczba postów: 1002
8 kwietnia 2012, 11:40
Ogorki konserwowe wrecz obnizaja IG calej potrawy . Sa wrecz polecane w diecie . Jedz spokojnie z umiarem wszystko i bedzie ok.
8 kwietnia 2012, 12:01
Ja jem wyłącznie ogórki konserwowe ( tzn. nie jem ogórków pod inną postacią ), chudnę, żyję, mam się dobrze. ..
- Dołączył: 2012-02-04
- Miasto: Berlin
- Liczba postów: 2434
8 kwietnia 2012, 12:25
mi dietetyk napisała ogórki i kukurydzę, oczywiscie nie często i w małych ilościach. lubię te Bonduelle.
8 kwietnia 2012, 17:02
jem, nie patrzę się na jakieś badania naukowców, które coś tam niby mówią. Przecież to oczywiste, że nie spożywa się ich w takich ilościach, by mogły jakoś negatywnie wpłynąć. Co innego, że groszek sam w sobie jest bardziej treściwym, strączkowym warzywem, które bez konserwantów nie jest tak lekkie jak ogórek.
- Dołączył: 2011-10-27
- Miasto:
- Liczba postów: 4650
8 kwietnia 2012, 18:01
O ile swieze ogorki maja zero kalorii i mozna je praktycznie jesc bez ograniczen, to konserwowe marynowane w marynacie z cukrem wchlaniaja ten cukier i juz iles tam kalorii maja. Kilka na dzien mozna zjesc, lepszym wyborem sa ogorki kiszone (tez maja zero kalorii).
Groszek i kukurydza sa bogatym zrodlem weglowodanow prostych, zawieraja duzo cukru. Nie bez powodu kukurydza stanowi podstawe w paszach uzywanych do tuczenia zwierzat hodowlanych. W niewielkiej ilosci mozna je spozywac.
Jezeli jednak szukasz dobrego zrodla warzyw do swojej diety, to lepiej postaw na warzywa lisciaste zielone (mozna jesc je bez ograniczen) i w mniejszych ilosciach kalafior, brokuly, papryka, pomidory, marchewka itp. Swieze lub mrozone sa zawsze lepsze niz konserwowe (zawieraja srodki konserwujace lub polepszacze smaku typu cukier albo sol). Czytaj metki na puszkach.
- Dołączył: 2011-05-22
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 1929
8 kwietnia 2012, 18:10
A tak apropos ogórków to ostatnio na słoiku jednych ogórków konserwowych wyczytałam że mają 26 kcal w100 gramach podczas gdy drugie miały prawie 60 kcal. Czy to możliwe? Niby i tak mało, ale zaciekawiło mnie to trochę/
- Dołączył: 2012-01-14
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 2902
8 kwietnia 2012, 21:19
Ogórki konserwowe jadam rzadko, preferuję kiszone. Groszek wolę mrożony, kukurydzy nie jadam, bo nie odpowiada mi jej słodkawy posmak. Ale w diecie w umiarkowanych ilościach te produkty na pewno nie zaszkodzą.