- Dołączył: 2012-03-19
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 124
7 kwietnia 2012, 14:11
Dziewczyny, jak w temacie, ile fruktozy użyć zamiast cukru? Bo robię sernik i nie chcę żeby wyszedł niedobry, a wiem, że jakoś mniej niż zwykłego cukru. Szukałam w googlach, ale nic nie mogłam znaleźć.
7 kwietnia 2012, 14:23
dlaczego używasz fruktozy zamiast cukru? przecież fruktoza tuczy nieziemsko...
- Dołączył: 2012-01-16
- Miasto: Dynów
- Liczba postów: 5256
7 kwietnia 2012, 14:25
yyy a nie możesz po prostu użyć zwykłego cukru? No chyba że jesteś diabetyczką.
- Dołączył: 2012-01-16
- Miasto: Dynów
- Liczba postów: 5256
7 kwietnia 2012, 14:29
nadmiar fruktozy w organizmie może powodować dnę moczanową i jest szkodliwy. Nie wiem czy też wiesz że fruktoza występuje m.in w spermie ssaków. o_O
7 kwietnia 2012, 14:31
to, że fruktoza ma niski indeks glikemiczny wcale nie znaczy, że jest zdrowa. tylko wątroba potrafi metabolizować fruktozę, zamieniając ją od razu w tłuszcz. dlatego nie rozumiem dlaczego zamieniać sacharoze (50% glukozy i 50% fruktozy) na samą fruktozę. mądrzej jest kupować glukozę:P
7 kwietnia 2012, 14:48
daj cukier, raz można,przecież zjesz tylko kawałek ciasta. a jak tak bardzo nie chcesz ,,pustych kalorii'', to użyj trzcinowego albo muscovado, będzie zdrowszy. fruktozę najlepiej spożywac tylko w postaci owoców
ja juz się nie odchudzam, ale dbam o zdrowe odżywianie, ale poświęciłam się dla rodziny i zrobiłam sernik z prawdziwego zdarzenia, z masłem, cukrem,tłustym twarogiem i kruszonką czekoladową
Edytowany przez jogurtoowa 7 kwietnia 2012, 14:49
7 kwietnia 2012, 15:24
też przyłączam sie do pytania dlaczego.
fruktoza nie jest w ogóle zdrowsza od cukru.. a nawet szkodzi jeszcze bardziej.
- Dołączył: 2012-03-19
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 124
7 kwietnia 2012, 16:36
Dzięki za rady. Wiecie, czasem sama już nie wiem, co jest ok, a co nie... Ciężko się rozeznać, bo w internecie jedni na tak, jedni na nie... Brałam z przepisu, a fruktoza głównie dlatego, że ma niski indeks glikemiczny, dziadkowie mają cukrzycę, i chciałam zrobić jadalne dla nich ciasto (no, trochę też dla siebie), ale jeżeli odradzacie, to nie będę jej więcej używać :)
do pieczenia chyba trzeba mieć taki specjalny cukier trzcinowy, prawda? bo jak kiedyś użyłam, to tak osiadł na dnie, i nie był za dobry.
co nie zmienia faktu, że nie dowiedziałam się, ile trzeba było użyć tej fruktozy...
Ale w każdym razie dzięki wielkie! Miłych Świąt!
- Dołączył: 2011-08-09
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 286
8 kwietnia 2012, 10:20
fruktoza to syf, wcale nie lepszy od cukru.
dzienne spozycie frutozy powinno oscylowac ponziej 20g
nagminne spozywanie powyzej 20g frutozy dziennie moze prowadzic do powstania zespołu metabolicznego czy cukrzycu typu II.
fructoza dlatego ze nie podnosi tak poziomu glukozy i poziomu insuliny jest polecana dla cukrzykow i osob otylych
ale badania wykazaly ze jest wiele powiklan zostapienia glukozy nadmiernymi dawkami fruktozy
nadmierne spozycie powodowac moze wzrost cianienia krwi,kwasu moczowego
czy mlekowego,powoduje wzrost poziomu trojglicerydow i cholesterolu
osoby cierpiece na nadcisnienie,hiperinsulinizm,czy opornych na
insuline (cukrzyca typu 2) powinni unikac duzych ilosci fruktozy
u ludzi krotkotrwale nadmierne spoozycie fruktozy nasila proces
lipogenezy (syntezy tluszczu),podnosi poziom trojglicerydow we krwi i
powoduje insulinoopornosc watrobowa
nie ma wplywu na wrazliwosc miesniowa!
spozycie fruktozy -zmniejsza wrazliwosc insulinowa
-zwieksza otylosc trzewna ( Otyłość brzuszna - zajmuje głównie górne partie ciała, takie jak ramiona, kark i brzuch) .
generalnie jest to gów...i na diecie redukcyjnej i w ogole jakiejkolwiek nie powinno sie spozywac wiecej jak 20g/dobowo
dlatego tez owoce nie są beztroską przekąską, tak jak sie niektorym wydaje. a ze chudniecie??? spoko. jak ktos jest na głodówie ponizej zapotrzebowania, to schudnie nawet na chałwie i nutelli. pytanie, czy to zdrowe?
Edytowany przez pogromczynimitow 8 kwietnia 2012, 10:20