Temat: makrela wędzona - mrożenie

Czy mozna zamrozić makrele wędzona i potem po odmrożeniu ją zjeść bez obawy że straciła cenne tłuszcze i składniki?
ja bym nie mroziła. Mrożone produkty tracą odżywcze wartości
nie spotkałam się z tym żeby ktoś mroził wędzoną makrelę... przez kilka dni poleży spokojnie w lodówce... a poprzez mrożenie straci sporo swych walorów smakowych...

sylka889 napisał(a):

ja bym nie mroziła. Mrożone produkty tracą odżywcze wartości


co za bzdura.. mrożenie wiekszosci produktow wychodzi nawet na plus, bo obniża się IG..
makrela wędzona mrożona? jeszcze się z czymś takim nie spotkałam... Nie wiem, ja chyba bym nie mroziła...
Wędzonej ryby bym nie mroziła... ale to tylko moja opinia.
To nieprawda że mrożenie produktów powoduje utratę wartości odżywczych. Ale jeśli chodzi o wędzoną makrelę to po zamrożeniu i rozmrożeniu będzie niedobra :)
Przede wszystkim straci na smaku - wiem, bo przerabiałam to kiedyś. Po odmrożeniu możesz jej ewentualnie użyć jako składnik pasty do kanapek i to solidnie doprawionej, bo smak samej ryby jest IMO wyjątkowo paskudny ;)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.