Temat: Jajecznica na oliwie z oliwek?

Myślicie, że można usmażyć jajecznice na łyżce oliwy z oliwek? Smaczna będzie? Kiedyś słyszałam, że nie wolno smażyć na oliwie, bo wydzielają się szkodliwe substancje, ale jak dłużej o tym poczytałam to trafiłam ja informację, że to mit i oliwa nadaje sie do smażenia, teraz sama już nie wiem
ja zawsze na oliwie smaze i jest naprawde smaczna !
ja jem i jest dobra:)
ja też na oliwie smażę, jedzonko fajne na niej, nie śmierdzi tak jak po oleju i nie przypala się tak, a oliwa jest też zdrowa, więc myślę, że to tylko mity ;)
J także na oliwie z oliwek a często dorzucam też do takiej jajecznicy pokrojone oliwki *o* mmmm, pycha ;)
Na oliwie można, najlepiej na tej z wytłoczyn z oliwek, gorzej z olejem rzepakowym, który jest niby tak bardzo zalecany do smażenia....
Ja w ogóle nie używam oliwy do jajecznicy :) Zastanawiam się właśnie po co właściwie dodajecie oliwy? Przecież nic się nie przypala ( nie mam teflonowej patelni), a  jajecznica smakuje pysznie:) Tak samo bardzo dużo osób dodaje oleju/oliwy przy robieniu spaghetti (do usmazenia miesa), a przecież mielone ma w sobie tyle tluszczu, ze po sekundzie się pięknie w nim smaży bez dodawania niczego innego :)
ja rowniez smaze na oliwie:)
a jak chce, zeby bylo bardziej dietetycznie, to nalewam na patelni odrobine mleka, czekam az sie zagrzeje i na to wlewam jajka;) nie pamietam gdzie na ten pomysl natrafilam, ale sie sprawdza:)

a generalnie do smazenia uzywam gl.oliwy z oliwek. jesli juz smaze, bo na ogol dusze lub gotuje na parze.
ja też używam do jajeczniy. Jest inny smak niż na oleju ale jest dobra
Pasek wagi
Ja jak cos smaze to tylko na oliwie. Na maśle nie mozna smazyc bo sie wydzielają jakies szkodliwe tłuszcze a o oliwie nie słyszałam 
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.