20 marca 2012, 10:15
Myślicie, że można usmażyć jajecznice na łyżce oliwy z oliwek? Smaczna będzie? Kiedyś słyszałam, że nie wolno smażyć na oliwie, bo wydzielają się szkodliwe substancje, ale jak dłużej o tym poczytałam to trafiłam ja informację, że to mit i oliwa nadaje sie do smażenia, teraz sama już nie wiem
- Dołączył: 2011-04-04
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 4096
20 marca 2012, 10:17
ja zawsze na oliwie smaze i jest naprawde smaczna !
- Dołączył: 2012-02-28
- Miasto: Olsztyn
- Liczba postów: 257
20 marca 2012, 10:19
ja też na oliwie smażę, jedzonko fajne na niej, nie śmierdzi tak jak po oleju i nie przypala się tak, a oliwa jest też zdrowa, więc myślę, że to tylko mity ;)
- Dołączył: 2010-08-08
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 620
20 marca 2012, 10:36
J także na oliwie z oliwek a często dorzucam też do takiej jajecznicy pokrojone oliwki *o* mmmm, pycha ;)
20 marca 2012, 10:39
Na oliwie można, najlepiej na tej z wytłoczyn z oliwek, gorzej z olejem rzepakowym, który jest niby tak bardzo zalecany do smażenia....
20 marca 2012, 10:42
Ja w ogóle nie używam oliwy do jajecznicy :) Zastanawiam się właśnie po co właściwie dodajecie oliwy? Przecież nic się nie przypala ( nie mam teflonowej patelni), a jajecznica smakuje pysznie:) Tak samo bardzo dużo osób dodaje oleju/oliwy przy robieniu spaghetti (do usmazenia miesa), a przecież mielone ma w sobie tyle tluszczu, ze po sekundzie się pięknie w nim smaży bez dodawania niczego innego :)
Edytowany przez Swanie91 20 marca 2012, 10:43
- Dołączył: 2006-08-30
- Miasto: Far Far Away
- Liczba postów: 14539
20 marca 2012, 11:24
ja rowniez smaze na oliwie:)
a jak chce, zeby bylo bardziej dietetycznie, to nalewam na patelni odrobine mleka, czekam az sie zagrzeje i na to wlewam jajka;) nie pamietam gdzie na ten pomysl natrafilam, ale sie sprawdza:)
a generalnie do smazenia uzywam gl.oliwy z oliwek. jesli juz smaze, bo na ogol dusze lub gotuje na parze.
- Dołączył: 2011-11-03
- Miasto: Białogard
- Liczba postów: 418
20 marca 2012, 11:35
ja też używam do jajeczniy. Jest inny smak niż na oleju ale jest dobra
- Dołączył: 2012-02-13
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 13239
20 marca 2012, 11:50
Ja jak cos smaze to tylko na oliwie. Na maśle nie mozna smazyc bo sie wydzielają jakies szkodliwe tłuszcze a o oliwie nie słyszałam