Temat: Grahamki z Biedronki

Znalazłam stronę piekarni, która dostarcza pieczywo m.in. do sieci Biedronka (niestety to nie było u mnie na kompie, także nie podam, bo nie znajdę już) i tam był opisany skład każdego pieczywa. Grahamka to pomieszana mąka graham z białą, sól, zakwas naturalny i cukier (na szczęście to jedyne składniki). Ale po co cukier.. Moje pytanie, czy zamiast grahamki, która średnio mi smakuje mogę zjeść białą bułę? kaloryczność podobna.
Cukier dodaje się do każdego rodzaju pieczywa, powoduje fermentację drożdży i to, że pieczywo w ogóle wyrasta.
Biała bułka np. kajzerka ma ok. 200 kcal, grahamka ok. 120-130 przy tej samej wielkości. Grahamka zawiera dużo błonnika, który na dłużej syci i oczyszcza. Mąka mniej oczyszczona w grahamce zawiera więcej pożytecznych składników.
Cukier dodaje sie do wszystkich ciast bo nie przelknelabys bo byłoby ohydne
Pasek wagi
Kaloryczność podobna, ale zawartość np. błonnika dużo wyższa w grahamkach - właśnie dlatego poleca się ciemne pieczywo.
Pasek wagi
oczywiście że możesz zjeść białą bułę, ale musisz mieć świadomość że przyswajasz wówczas puste kalorie - niby taką samą liczbę, ale jednak puste - nic odżywczego, a co za tym idzie Twój organizm będzie średnio "zadowolony" i wieksze prawdopodobieństwo, że "zostawi sobie w boczkach na czarną godzinę" zamiast przyswoić wszystkie składniki - ja tak sobie na chłopski rozum tłumaczę różnicę między wartościowymi produktami, a ich białymi odpowiednikami ;)

laura930 napisał(a):

Cukier dodaje sie do wszystkich ciast bo nie przelknelabys bo byłoby ohydne
jadłam chleby o składzie: mąka razowa, naturalny zakwas i sól i były o niebo lepsze
Nie przepadam za chlebem na zakwasie ale jest jak najbardziej zjadliwy. A cukier dodaje się do drożdży jako pożywkę, ew. robi się z niego bardzo często karmel żeby barwił pieczywo i wydawało się ciemniejsze.
Ok to na zmianę będę wybierała raz tą, raz tą;)
I to bardzo dobre podejście - nie wolno niczego sobie odmawiać, bo będzie Cię do tego "zakazanego owocu" ciągnęło.
Mnie na restrykcyjnych dietach ciągnęło nawet do tego, czego normalnie albo w ogóle nie jadam, albo sporadycznie - tylko dlatego, że było "zakazane".
Pasek wagi
mieszkamy w podobnych regionach więc może Twoją piekarnią też jest ta z Kostrzyna ?:)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.