- Dołączył: 2011-08-28
- Miasto: Berlin
- Liczba postów: 4286
13 marca 2012, 18:25
Znalazłam stronę piekarni, która dostarcza pieczywo m.in. do sieci Biedronka (niestety to nie było u mnie na kompie, także nie podam, bo nie znajdę już) i tam był opisany skład każdego pieczywa. Grahamka to pomieszana mąka graham z białą, sól, zakwas naturalny i cukier (na szczęście to jedyne składniki). Ale po co cukier.. Moje pytanie, czy zamiast grahamki, która średnio mi smakuje mogę zjeść białą bułę? kaloryczność podobna.
- Dołączył: 2012-01-16
- Miasto: Nibylandia
- Liczba postów: 8045
13 marca 2012, 18:30
Cukier dodaje się do każdego rodzaju pieczywa, powoduje fermentację drożdży i to, że pieczywo w ogóle wyrasta.
Biała bułka np. kajzerka ma ok. 200 kcal, grahamka ok. 120-130 przy tej samej wielkości. Grahamka zawiera dużo błonnika, który na dłużej syci i oczyszcza. Mąka mniej oczyszczona w grahamce zawiera więcej pożytecznych składników.
Edytowany przez jagia 13 marca 2012, 18:39
- Dołączył: 2012-02-13
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 13239
13 marca 2012, 18:38
Cukier dodaje sie do wszystkich ciast bo nie przelknelabys bo byłoby ohydne
- Dołączył: 2011-08-28
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 5812
13 marca 2012, 18:38
Kaloryczność podobna, ale zawartość np. błonnika dużo wyższa w grahamkach - właśnie dlatego poleca się ciemne pieczywo.
Edytowany przez noelleee 13 marca 2012, 18:39
- Dołączył: 2011-11-14
- Miasto: Kołobrzeg
- Liczba postów: 5835
13 marca 2012, 18:40
oczywiście że możesz zjeść białą bułę, ale musisz mieć świadomość że przyswajasz wówczas puste kalorie - niby taką samą liczbę, ale jednak puste - nic odżywczego, a co za tym idzie Twój organizm będzie średnio "zadowolony" i wieksze prawdopodobieństwo, że "zostawi sobie w boczkach na czarną godzinę" zamiast przyswoić wszystkie składniki - ja tak sobie na chłopski rozum tłumaczę różnicę między wartościowymi produktami, a ich białymi odpowiednikami ;)
- Dołączył: 2011-08-28
- Miasto: Berlin
- Liczba postów: 4286
13 marca 2012, 18:41
laura930 napisał(a):
Cukier dodaje sie do wszystkich ciast bo nie przelknelabys bo byłoby ohydne
jadłam chleby o składzie: mąka razowa, naturalny zakwas i sól i były o niebo lepsze
13 marca 2012, 18:49
Nie przepadam za chlebem na zakwasie ale jest jak najbardziej zjadliwy. A cukier dodaje się do drożdży jako pożywkę, ew. robi się z niego bardzo często karmel żeby barwił pieczywo i wydawało się ciemniejsze.
- Dołączył: 2011-08-28
- Miasto: Berlin
- Liczba postów: 4286
13 marca 2012, 18:52
Ok to na zmianę będę wybierała raz tą, raz tą;)
- Dołączył: 2011-08-28
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 5812
13 marca 2012, 20:41
I to bardzo dobre podejście - nie wolno niczego sobie odmawiać, bo będzie Cię do tego "zakazanego owocu" ciągnęło.
Mnie na restrykcyjnych dietach ciągnęło nawet do tego, czego normalnie albo w ogóle nie jadam, albo sporadycznie - tylko dlatego, że było "zakazane".
13 marca 2012, 21:14
mieszkamy w podobnych regionach więc może Twoją piekarnią też jest ta z Kostrzyna ?:)