Temat: mąka otrębowa

z okazji zbliżających się świąt wielkanocnych zaczęłam sobie przeglądać przepisy, również te dietetyczne i natrafiłam na stronę dietetyczne obżarstwo (czy coś w tym stylu) w każdym razie Pani tam umieszcza przeróżne przepisy, które bazują (jeżeli chodzi o ciasta) głównie na otrębach. Ja jestem olbrzymią fanką otrębów i zaczęłam się zastanawiać, czy może po prostu zamiast mąki zacząć mielić otręby , tylko nie wiem czy to jest zdrowe ,bo może zbyt duża ilość otrębów jest szkodliwa
no ale z drugiej strony, mąka też nie jest wybitnie zdrowa..więęęc przyszłam po poradę :)

ps. jeżeli chodzi o święta, to generalnie nie mam zamiaru trzymać diety, no ale wiadomo, że lepiej jak wypieki będą zdrowsze i mniej kaloryczne :)
pozdrowienia!
Dzienne spożycie błonnika to 20-40 g. Większe ilości powodują zaparcia, które z kolei powodują hemoroidy ;p Nie polecam przesadzać z błonnikiem. 
cholera, a myślałam że wpadłam na genialny pomysł ,który opatentuję i zarobię na tym miliony. no nic, takie życie :)
Trudno mówić o przedawkowani błonnika, bo jest to produkt, który nie podlega wchłanianiu w przewodzie pokarmowym człowieka. Co najwyżej można spożyć zbyt dużą jego ilość tzn. pow. 30 g/dobę. Efektem może być wzdęcie brzucha lub biegunka. Długotrwałe spożywanie błonnika w nadmiarze powoduje na ogół niedobory witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

sadze ze raz na jakis czas mozna spozyc go wiecej  , jednak maka z otrebow to zupelnie co innego niz maka z ziarna mi np nalesnikiz z samej maki otrebowej sie rozpadaja bo nie maja takiego kleju jak zwykla maka
Nie zgadzam się....robię naleśniki ze śmieci mielonych i są cacane....

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.