- Dołączył: 2007-12-07
- Miasto: New York
- Liczba postów: 119
6 marca 2012, 20:40
z okazji zbliżających się świąt wielkanocnych zaczęłam sobie przeglądać przepisy, również te dietetyczne i natrafiłam na stronę dietetyczne obżarstwo (czy coś w tym stylu) w każdym razie Pani tam umieszcza przeróżne przepisy, które bazują (jeżeli chodzi o ciasta) głównie na otrębach. Ja jestem olbrzymią fanką otrębów i zaczęłam się zastanawiać, czy może po prostu zamiast mąki zacząć mielić otręby , tylko nie wiem czy to jest zdrowe ,bo może zbyt duża ilość otrębów jest szkodliwa
no ale z drugiej strony, mąka też nie jest wybitnie zdrowa..więęęc przyszłam po poradę :)
ps. jeżeli chodzi o święta, to generalnie nie mam zamiaru trzymać diety, no ale wiadomo, że lepiej jak wypieki będą zdrowsze i mniej kaloryczne :)
pozdrowienia!
6 marca 2012, 20:44
Dzienne spożycie błonnika to 20-40 g. Większe ilości powodują zaparcia, które z kolei powodują hemoroidy ;p Nie polecam przesadzać z błonnikiem.
- Dołączył: 2007-12-07
- Miasto: New York
- Liczba postów: 119
6 marca 2012, 20:48
cholera, a myślałam że wpadłam na genialny pomysł ,który opatentuję i zarobię na tym miliony. no nic, takie życie :)
6 marca 2012, 21:01
sadze ze raz na jakis czas mozna spozyc go wiecej , jednak maka z otrebow to zupelnie co innego niz maka z ziarna mi np nalesnikiz z samej maki otrebowej sie rozpadaja bo nie maja takiego kleju jak zwykla maka
6 marca 2012, 21:06
Nie zgadzam się....robię naleśniki ze śmieci mielonych i są cacane....