Temat: Kisiel,Budyn

Heyy 
Uwielbiam je jesc...ale mam maly problem zazwyczaj gotuje cala torebke i u mnie w domu nikt tego nie lubi i sie marnuje...Jak ugotowac jedna porcje? Chodzi mi ile dac lyzek proszku+wody/mleka zeby mi wyszla jedna porcja?
ja jem taką porcję z całego opakowania :P

007sdoll napisał(a):

ja jem taką porcję z całego opakowania :P

ja też;p
biorę pół szklanki mleka, szklankę wody i do tego torebka budyniu i super gęsty wychodzi. a na te pół litra mleka czy ile tam jest na opakowaniu to zawsze wodnisty, niedobry wychodził
Biorę kubek, wsypuje 2 łyżeczki i zalewam wodą, mieszam i zalewam wrzątkiem. To jeśli chodzi o kisiel. Na budyń nie mam pomysłu ;p
matematyka -_-

jeśli na opakowanie 65g trzeba 500ml wody/mleka i z tego wychodzą 4 porcje, to na 1 porcję przypada ok 16g proszku i 125ml wody/mleka

65g  -   500ml
5g    -   x

x= (5*500)/65
Omg, już wiem czemu matematyka jest wymagana na maturze...:o
Przecież to jak zadanie z początków podstawówki.
Kisiel i budyn mozna trzymac w lodowce kilka dni. Zakryj szklanke folia plastikowa lub aluminiowa to nie wyschnie.
Ja to zawsze na oko robię i wychodzi;) Kwestia próbowania;)

AluniaAla napisał(a):

Omg, już wiem czemu matematyka jest wymagana na maturze...:oPrzecież to jak zadanie z początków podstawówki.

Prawda....!!!?

a dzisiaj też się nad tym głowiła, wyszedł taki wodnisty, że kisiel wylądował w zlewie :) jutro ugotuję po prostu całe opakowanie :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.