- Dołączył: 2009-06-03
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 194
9 czerwca 2009, 08:28
Czy będąc na diecie lepiej jest jeść chleb pełnoziarnisty czy pumpernikiel? czy wiecie czym się różnią? jakimi właściwościami? proszę o odpowiedź
- Dołączył: 2007-06-19
- Miasto: Chicago
- Liczba postów: 8484
9 czerwca 2009, 08:35
Moim zdaniem lepiej pelnoziarnisty bo ma duzo wiecej wartosci odzywczych.
9 czerwca 2009, 08:35
Pumpernikiel to chleb razowy zakwaszony o barwie brunatnej, czasem czarnej. Wypiekany jest w specjalnych formach przy dużej wilgotności i niskiej temperaturze od 18 do 20 godzin. Następnie po wypieku bochenki układa się w specjalnym pomieszczeniu, w którym leżakują i dojrzewają. Dobór odpowiednich surowców, proces fermentacji i specyficzny wypiek pozwalają zachować niepowtarzalny wygląd, smak i aromat tego gatunku pieczywa.
Pierwsze wzmianki o pumperniklu zanotowano w Westfalii w Niemczech w 1450 roku, gdzie słowo „pumpernikiel” oznaczało „purkanie”. W XVII wieku nazwa tego chleba oznaczała już „zakalec” lub „ciężkostrawny”, co jednocześnie określało charakter tego pieczywa.
Recepturę wypieku chleba pumpernikiel sprowadził do Polski Józef Adam, który pochodził z Westfalii, a pierwszy wypiek tego chleba na terenie Polski odbył się w Bydgoszczy w 1927 roku. Przepis na ten specyficzny rodzaj pieczywa dotarł także na tereny województwa pomorskiego, ale dopiero w 1962 roku. Pumpernikiel wypiekany był w nieistniejącej już piekarni na Obłużu – dzielnicy Gdyni. Dokonał tego Alfons Buława, który wcześniej produkcję chleba pumpernikiel podpatrywał w państwowej piekarni w Poznaniu.
Od początku produkcji tego pieczywa na terenach Pomorza nie zmieniła się technologia prowadzenia poszczególnych faz fermentacyjnych. Zmieniono tylko rodzaj pieca, w którym odbywa się wypiek pumpernikla. W latach 1961-1990 wypiek tego pieczywa odbywał się w piecu ceramicznym, obecnie zaś – w piecu hermetycznie zamykanym, pod ciśnieniem i w parze.
Pumpernikiel stanowi ważny element w odżywianiu ludzi, gdyż zawiera duże ilości błonnika pokarmowego oraz biopierwiastki, takie jak potas czy fosfor. Ponadto dzięki pasteryzacji ma długi termin przydatności do spożycia
kalorycznosc 252 na 100gr
9 czerwca 2009, 08:47
ja uwielbiam pumpernikiel. na pewno jest zdowszy od drożdżówki czy innych rogalików i na długo daje uczucie sytosci i ma też sporo błonnika. jednak żeby znaleść w sklepie na prwdę smaczny pumpernikiel to się trzeba nachodzić bynajmniej w szczecinie tak jest :))
- Dołączył: 2005-12-31
- Miasto: Szczecin
- Liczba postów: 982
9 czerwca 2009, 08:50
Pumpernikiel jest zdrowy, ale ja w czasie diety z niego zrezygnowałam, bo zawiera cukier. Wybieram takie wogóle bezcukrowe.
- Dołączył: 2007-08-28
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 12398
9 czerwca 2009, 09:01
Jest zdrowy, ale ma wysoki indeks, wiec z umirem:)
- Dołączył: 2009-06-03
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 194
9 czerwca 2009, 12:16
no właśnie, większość chlebów pełnoziarnistych i żytnich wzdyma!!! więc co robić?