Temat: Czy pumpernikiel jest zdrowy?

Czy będąc na diecie lepiej jest jeść chleb pełnoziarnisty czy pumpernikiel? czy wiecie czym się różnią? jakimi właściwościami? proszę o odpowiedź
pumpernikiel- kliknij tutaj

rodzaje pieczywa- kliknij tutaj 
Pasek wagi
Moim zdaniem lepiej pelnoziarnisty bo ma duzo wiecej wartosci odzywczych.
Pasek wagi
Pumpernikiel. Fot. PCSP BochenPumpernikiel to chleb razowy zakwaszony o barwie brunatnej, czasem czarnej. Wypiekany jest w specjalnych formach przy dużej wilgotności i niskiej temperaturze od 18 do 20 godzin. Następnie po wypieku bochenki układa się w specjalnym pomieszczeniu, w którym leżakują i dojrzewają. Dobór odpowiednich surowców, proces fermentacji i specyficzny wypiek pozwalają zachować niepowtarzalny wygląd, smak i aromat tego gatunku pieczywa.
 
Pierwsze wzmianki o pumperniklu zanotowano w Westfalii w Niemczech w 1450 roku, gdzie słowo „pumpernikiel” oznaczało „purkanie”. W XVII wieku nazwa tego chleba oznaczała już „zakalec” lub „ciężkostrawny”, co jednocześnie określało charakter tego pieczywa.
 
Recepturę wypieku chleba pumpernikiel sprowadził do Polski Józef Adam, który pochodził z Westfalii, a pierwszy wypiek tego chleba na terenie Polski odbył się w Bydgoszczy w 1927 roku. Przepis na ten specyficzny rodzaj pieczywa dotarł także na tereny województwa pomorskiego, ale dopiero w 1962 roku. Pumpernikiel wypiekany był w nieistniejącej już piekarni na Obłużu – dzielnicy Gdyni. Dokonał tego Alfons Buława, który wcześniej produkcję chleba pumpernikiel podpatrywał w państwowej piekarni w Poznaniu.
 
Od początku produkcji tego pieczywa na terenach Pomorza nie zmieniła się technologia prowadzenia poszczególnych faz fermentacyjnych. Zmieniono tylko rodzaj pieca, w którym odbywa się wypiek pumpernikla. W latach 1961-1990 wypiek tego pieczywa odbywał się w piecu ceramicznym, obecnie zaś – w piecu hermetycznie zamykanym, pod ciśnieniem i w parze.
 
Pumpernikiel stanowi ważny element w odżywianiu ludzi, gdyż zawiera duże ilości błonnika pokarmowego oraz biopierwiastki, takie jak potas czy fosfor. Ponadto dzięki pasteryzacji ma długi termin przydatności do spożycia

kalorycznosc 252 na 100gr

http://www.schulstad.pl/index.php?cat=458

ja uwielbiam pumpernikiel. na pewno jest zdowszy od drożdżówki czy innych rogalików i na długo daje uczucie sytosci i ma też sporo błonnika. jednak żeby znaleść w sklepie na prwdę smaczny pumpernikiel to się trzeba nachodzić bynajmniej w szczecinie tak jest :))
Pumpernikiel jest zdrowy, ale ja w czasie diety z niego zrezygnowałam, bo zawiera cukier. Wybieram takie wogóle bezcukrowe. 
Pasek wagi
Jest zdrowy, ale ma wysoki indeks, wiec z umirem:)
Pasek wagi
a mnie wzdyma
no właśnie, większość chlebów pełnoziarnistych i żytnich wzdyma!!! więc co robić?

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.