Temat: słodzik.

słodzik, słodzik ... mała spłaszczona kulka, a może dać tyle słodyczy ... dosyć . postaram się już nie filozofować ;p.

czy wiecie, ile kalorii ma jedna sztuka słodziku do napojów? i czy w ogóle można go zażywać, w czasie odchudzania?

proszę o odpowiedź. nie znam się na tym ;)
Jest  niezdrowy jak  wszystko co obecnie jemy.....mala tableteczka to  nie wiecej jak 0.1 kcal.Trzeba pamietać  ze  slodzi obecnie producenci dodają  do np gumy do żucia,napojów,jogurtów,slodkich serków.itd
moze i nie zdrowy, ale ja wole slodzik, bo potrafie wypic kilka herbat dziennie i slodzac cukrem slodzilam 2-3 lyzeczki wiec pod koniec dnia zbiera sie tego sporo. a slodzika potrzebuje mniej...

pozatym wydaje mi sie ze jak cos jest wprowadzane na rynek to najpierw przechodzi rozne kontrole itp. i jakby był aż taki niebezpieczny to by go sprzedawano na czarno np. na Alledrogo.pl a jest ogolnie dostepny
zreszta tak jak juz pisalyscie wczesniej.....
trzeba by miec swoją plantacje i hodowle wszstkiego zeby móc powiedziec ze to słodzik niszczy ich zdrowie
w tej chwili w pospolitych produktach zjadamy tyle chemii ze mysle ze kilka tabletek slodzika nie zrobi wiekszej roznicy... ;-)


Zeby slodzik komus faktycznie zaszkodzil musialby zjesc kilka takich opakowan po 1200 sztuk naraz a to raczej niemozliwe...
Slodziki nie sa rakotworcze, nie wiem skad to przekonanie. Aspartam to naturalna substancja, ktora nawet kobiety w ciazy moga stosowac bez zadnego ryzyka...
W skład aspartamu wchodzą trzy związki: kwas asparaginowy, fenyloalanina i metanol. Najbardziej szkodliwy jest ten ostatni, gdyż rozkłada się w organizmie na kwas mrówkowy i formaldehyd - silnie toksyczną neurotoksynę. Często słyszymy, jak ludzie, którzy wypili alkohol metylowy, tracą wzrok, a nawet umierają. Maksymalna bezpieczna dla nas dawka to 7,8 mg/dzień, a litr słodzonego aspartamem napoju zawiera ok. 56 mg metanolu! Co więcej, organizm lepiej wchłania wolny metanol, a ten powstaje, gdy produkt spożywczy (np. galaretki słodzone aspartamem) podgrzewamy do temperatury wyższej niż 30 stopni Celsjusza. Nadmiar kwasu asparaginowego prowadzi do śmierci pewnych neuronów w mózgu, gdyż powoduje napływ wapnia do komórek. Dzięki temu powstaje mnóstwo wolnych rodników zabijających te komórki. Substancji tej nie wolno zażywać kobietom w ciąży, ludziom starszym i dzieciom oraz przewlekle chorym – na cokolwiek, a zwłaszcza na cukrzycę, gdyż przyspiesza rozwój chorób związanych z cukrzycą, np. zaćmy. Podobne trujące właściwości ma glutaminian sodu (jest niemal we wszystkich przyprawach, czy zupkach w torebkach). Kolejny składnik aspartamu - fenyloalanina jest aminokwasem, który także występuje w naszym mózgu. W większych ilościach jest ona jednak wyjątkowo szkodliwa - a nawet zabójcza - dla cierpiących na fenyloketonurię. U pozostałych osób (zwłaszcza, gdy zjadają dużo słodzików), powoduje zmniejszenie ilości serotoniny w mózgu, co prowadzi np. do depresji.
Pasek wagi
:) To ja napisze czego ja sie uczylam na ten temat;)
Aspartam- E951, dipeptyd wystepujacy w wiekszosci produktow zawierajacych bialka.Nie stwierdzono jego toksycznosci i mutagennosci.Jest dopuszczony do stosowania przez diabetykow, kobiety ciezarne, karmiace, dzieci. Podczas metabolizmu rozklada sie do kwasu asparaginowego, fenyloalaniny(dlatego nie moze byc stosowany przez chorych na fenyloketonurie) oraz bardzo malych ilosci metanolu nie majacych wplywu na zdrowie.W wyzszych temperaturach moze sie jednak rozkladac z wytworzeniem toksycznej diketopiperazyny,chodzi o temperatury powyzej 100 stopni Celcjusza.
ADI czyli dopuszczalne dziennie spozycie (dawka ktora moze byc przez czlowieka pobierana CODZIENNIE przez cale zycie bez szkody dla zdrowia) to 40mg na kilogram masy ciala.
Czyli osoba wazaca np 60kg moze spozyc 2400mg. Jedna tabletka ma ok 0,1mg a wiec bezpieczne dziennie spozycie to 24 000 tabletek.....
blondyneczka1987 widze ze nadal masz wyklady z chemii zywnosci Kochana
A jak!:) Przydatna taka wiedza:) Przynajmniej mozna sobie oslodzic troszke zycie bez wyrzutow sumienia;)@import url(/themes/default
blondyneczka jest tez artykuł na vitalii
http://vitalia.pl//artykul101_Dla_kogo_slodzik_dla_kogo_cukier_sm_1.html&cookie=1
i tam też jest wyraznie napisane ze kobiety w ciązy nie powinny stosowac słodzika
Pasek wagi
nie otwiera mi sie niestety:(
no to poczekaj zaraz ci wkleje
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.