Temat: Proszek, TYLKO proszek- kcal.

Zatem będę jedną z KOLEJNYCH osób, które podbiją, a tym samym powtórzą ten temat. No, ale to co wyczytywałam na Vitalii zawsze kończyło się czymś niejasnym bądź niezrozumiałym dla mnie. A wujek Google oszukuje i mi w tym nie pomógł. Ale DO RZECZY.
Pytam wyłącznie o to- ILE KCAL ma ten SUCHY PROSZEK kisielu ? [40g suchego proszku].
Nie pytam ile ma po przyrządzeniu cały kisiel, rzecz jasna.

Proszę o JASNE i konkretne odpowiedzi.
kumiko tu nie trzeba matematyki. Skoro z 40 g proszku wychodzi przypuśćmy 500ml kisielu to te 40 g proszku będzie miało tyle samo kalorii co 500ml kisielu. 
Gomalek666 - o ja! te pięciopaki budyniowe, mniam xD jak Ty to obliczyłaś ? ;o naprawdę ten suszy proszek tak malutko kcal ma?;o
Żeby wyliczyć kaloryczność samego proszku i tak trzeba policzyć kcal gotowego produktu, przyrządzonego wg przepisu producenta.
Jeżeli na opakowaniu jest info, że 100 g gotowego produktu ma np. 90 kcal, samego proszku jest 40 g, a do przyrządzenia kisielu czy galaretki potrzeba 500 ml wody (czyli waga 500 g), to:
- całość gotowego produktu waży 540 g (proszek+woda)
- całość ma 540g*90kcal/100g=486kcal
- woda nie ma kcal, czyli wszystkie te kalorie pochodzą z proszku
Jeżeli ktoś zjada całą torebeczkę proszku kisielu czy galaretki, to pochłania całkiem sporą porcję kalorii. To że samego proszku jest niewiele (30-40 g) o niczym nie świadczy.
Pasek wagi
kumiko- to się robi tak:
budyń z cukrem, masłem i mlekiem 2% ma w 100g 101.2kcal
czyli w 500g - 506 kcal

cukru jest 40g (czyli 160kcal), mleko (5 razy 49kcal czyli 245) i masło - łyżeczka ok 20 kcal. wszystko razem 425 kcal.

506-425=81 kcal  :)


a kisiel: po przyrządzeniu z cukrem w 100g ma ok 63 kcal, czyli całość ma 5*63=315 kcal. cukru daje się 60g , czyli 240kcal.  315-240=75kcal. ;]



shpd01 - pierwsze słysze żeby liczyć proszek plus wodę. producent podaje wartość na 100ml, a zaznacza że wychodzi 500ml więc proszku nie liczymy ;P
czyli 325-240=
Czy ja dobrze rozumiem, że wy jecie PROSZEK, z którego robi się kisiel bądź budyń????
Pasek wagi
nie, liczymy tylko proszek po prostu bo nie które z nas zamiast cukru dodają słodzik albo (do budyniu) chudsze mleko, dlatego cała porcja budyniu/kisielu ma całkowicie inną liczbę kcal ;PP
> shpd01 - pierwsze słysze żeby liczyć proszek
> plus wodę. producent podaje wartość na 100ml, a
> zaznacza że wychodzi 500ml więc proszku nie
> liczymy ;Pczyli 325-240=

niech Ci będzie, że gotowego produktu masz 500 g
to i tak kaloryczność całości wychodzi:
500*90/100=450 kcal
różnica nie jest zbyt duża...
Jeżeli producent podaje kaloryczność produktu gotowego do spożycia po przygotowaniu wg przepisu, to niestety - należy policzyć ile, tego gotowego produktu wychodzi. Jeżeli do przygotowania używasz tylko dostarczonego przez producenta proszku+woda, to niestety - kalorie całej porcji pochodzą właśnie z proszku i jest ich dużo...
Pasek wagi
shpd01 - mogę prosić o zaproszenie? Jestem ciekawa jak doszłaś do takiego sukcesu, tym bardziej, że mam podobną wagę startową;)
> nie, liczymy tylko proszek po prostu bo nie które
> z nas zamiast cukru dodają słodzik albo (do
> budyniu) chudsze mleko, dlatego cała porcja
> budyniu/kisielu ma całkowicie inną liczbę kcal ;PP
>
>
Ufff ulżyło mi, bo już sobie wyobraziłam, jak wcinacie ten suchy proszek i trochę mnie to przeraziło ;)))
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.